Vid evenemanget den 9 mars presenterades aktuell forskning om diabetes, kost och hälsa. Se föreläsningarna i efterhand via länken nedan. Malin Fex, forskare i molekylär metabolism vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC), var moderator för diabetesföreläsningarna.
Länk till de filmade föreläsningarna (player.cybercaster.se)
Kostens betydelse för hälsan
Emily Sonestedt, nutritionsepidemiolog vid LUDC, berättar om hur våra kostvanor påverkar risken för att utveckla sjukdomar som typ 2-diabetes och vilken mat som är bra för personer med diabetes.
Relationen till mat och ätande – diabetes och ätstörningar
Emelia Mellergård, forskare och psykolog vid Ätstörningscentrum i Lund och Kompetenscentrum ätstörningar Syd, Region Skåne håller en presentation om ätstörningar och diabetes. Kost och kostvanor är av stor vikt för personer med diabetes och det kan leda till att en del utvecklar ätstörningar.
Tarmflorans roll för sjukdom och hälsa
Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid LUDC, forskar om tarmflorans roll för sjukdom och hälsa och berättar om hur forskning av tarmfloran kan göra skillnad för diabetespatienter. Hon publicerade nyligen en studie på området där forskarna gjorde nya fynd med koppling till diabetesläkemedlet metformin.
Kan probiotika och oralt insulin förebygga typ 1-diabetes?
Helena Elding Larsson, professor i autoimmuna sjukdomar och forskare vid LUDC, samt barnläkare och verksamhetschef för barnmedicin, Skånes universitetssjukhus, undersöker om probiotika och oralt insulin kan användas för att förebygga typ 1-diabetes. Med utgångspunkt i sitt arbete som verksamhetschef berättar hon även om hur fördelningen av typ 1-diabetes och typ 2-diabetes ser ut bland barn och vilka livsstilsförändringar familjer med barn med de olika diagnoserna kan behöva göra.
Diabetesföreläsningarna arrangerades av Lunds universitets diabetescentrum (LUDC), Sydvästra Skånes Diabetesförening och Patientforum Sjukhusbiblioteket vid Skånes universitetssjukhus.