Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Livsstilen påverkar våra gener

Charlotte Ling är professor i epigenetik vid Lunds universitet. Hennes forskargrupp studerar de processer som leder till typ 2-diabetes, med målsättningen att utveckla bättre behandlingar vid typ 2-diabetes. Här berättar hon själv om sin forskning.

"Jag forskar om processerna som leder till typ 2-diabetes. Orsaken till typ 2-diabetes är en kollision mellan arv och miljö, dvs våra gener och vår livsstil. Vi kan inte ändra på våra gener, men vi kan påverka deras funktion med hjälp av hur vi lever. Mekanismerna som styr detta kallas epigenetik, epi- betyder bortom, dvs bortom generna. Epigenetik omfattar kemiska modifieringar av våra gener.

Diabetes är en stor folksjukdom. Det finns olika sorters diabetes där typ 1- och typ 2-diabetes är de mest kända. Gemensamt är att blodsockret blir för högt på grund av insulinbrist. Insulin är det hormon som gör så att näringen tas upp av kroppens celler när man äter. Med en diabetesdiagnos kommer rädslan att drabbas av följdsjukdomar i form av ögonskador, njursvikt och amputation eller att dö i förtid i hjärtinfarkt eller stroke. Förutom det personliga lidandet kostar sjukdomen samhället varje år enorma summor.

Förutspå risken för typ 2-diabetes

Vid typ 2-diabetes tillverkar kroppen inte tillräckligt med insulin eller kan av olika anledningar inte tillgodogöra sig det. Dagens behandlingar är livsuppehållande men det finns inget botemedel. Jag och min forskargrupp har kartlagt epigenetiska mekanismer i fettceller, i insulinproducerande betaceller och i muskel- och leverceller från personer med typ 2-diabetes och kontrollpersoner.

Vi har bland annat visat att träning och kost ändrar det epigenetiska mönstret i fett- och muskelceller, vilket kan förklara varför vissa gener påverkar risken för typ 2-diabetes. Vi har även visat att man kan förutspå risken för typ 2-diabetes genom att mäta epigenetiska förändringar i blod. Min förhoppning är att vår forskning ska leda till bättre behandlingar vid typ 2-diabetes och att man i framtiden även ska kunna förhindra sjukdomen."

Källa: Texten är hämtad från installationsskriften ”Professorsinstallation 6 oktober 2017″ som tagits fram av kommunikationsavdelningen vid Lunds universitet.

Installationsskriften ”Professorsinstallation 6 oktober 2017″ (pdf, lu.se)

Portrait of Charlotte Ling. Photograph.

Charlotte Ling

Jag föddes 1969 i Göteborg. 1988 påbörjade jag studier vid Lunds tekniska högskola. Därefter arbetade jag som civilingenjör i Australien. Där väcktes mitt intresse för forskning i endokrinologi. Jag disputerade 2002 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Som postdoktor vid Lunds universitet blev jag även intresserad av epigenetik.

Under tolv år har min forskargrupp studerat epigenetikens betydelse för typ 2-diabetes och hur vår livsstil, såsom träning, kost och fetma, påverkar vår hälsa genom epigenetiska förändringar.

Jag är professor i diabetesforskning vid Lunds universitet sedan 2016. Jag bor i Limhamn med mina barn Isak, Max och Sonja. På fritiden åker jag skidor i Chamonix och är i Bohuslän.

Charlotte Lings profil i Lunds universitets forskningsportal