Nya upptäckter kring fettcellers funktion
Olga Göransson är professor i molekylär nutrition vid Lunds universitet. Hennes forskargrupp försöker komma närmare ett svar på frågan om varför vissa blir sjuka av sin fetma och andra inte. Här skriver Olga Göransson själv om sin forskning.
"Fettceller har ett dåligt rykte bland annat på grund av den starka koppling som finns mellan fetma och diabetes – en av vår tids största folksjukdomar. Man ska dock inte glömma att fettceller fyller en livsviktig funktion i vår kropp – som lagringsplatser för energi i form av fett, men också för att de utsöndrar hormoner som styr aptit och omsättning av näringsämnen.
Vid fetma växer fettcellerna dramatiskt i storlek. Denna tillväxt är ofta förknippad med en inflammation i fettväven och läckage av fett till andra vävnader, som är viktiga för ämnesomsättningen men inte anpassade för att lagra fettet. Sammantaget kan detta leda till utveckling av insulinresistens och diabetes typ 2. Mycket är fortfarande oklart kring hur fettcellens olika funktioner styrs på ett molekylärt plan – såväl hos normalviktiga som hos individer med fetma.
Varför blir vissa sjuka av sin fetma?
I min forskargrupp strävar vi efter att öka kunskapen om hur hormoner, till exempel insulin, reglerar fettlagringen samt vilka proteiner i fettcellen som är viktiga för detta. Vi arbetar framförallt med att kartlägga vilken roll proteinkinaser spelar. Dessa proteiner utgör den största enzymfamiljen i den mänskliga arvsmassan och är helt avgörande för cellers förmåga att reagera på signaler som kommer från utsidan av cellen, till exempel hormoner. Vi har upptäckt att mängden av vissa kinaser är förändrade vid fetma och att de är viktiga för fettcellernas funktion.
Genom våra studier hoppas vi komma närmare ett svar på hur lagring av fett regleras och varför vissa blir sjuka av sin fetma och andra inte. Vår förhoppning är att kunskaper från vår forskning i framtiden ska kunna användas i utveckling av läkemedel för behandling av insulinresistens."
Källa: Texten är hämtad från installationsskriften ”Professorsinstallation 15 oktober 2021″ som tagits fram av kommunikationsavdelningen vid Lunds universitet.
Installationsskriften ”Professorsinstallation 15 oktober 2021″ (pdf, lu.se)

Olga Göransson
Jag föddes 1973 och växte upp i Lund och på Österlen, där mitt intresse för biologi och kemi väcktes under gymnasieåren. Jag tog magisterexamen i biokemi vid Lunds universitet 1996, och disputerade 2003 med en avhandling om insulin och fettceller. Därefter följde tre år som postdoktor i Dundee i Skottland.
Åter i Lund startade jag min egen forskargrupp vid Medicinska fakulteten 2008, tack vare ett forskarassistentanslag från Vetenskapsrådet. Sedan dess har jag ägnat min tid åt undervisning och forskning med fokus på cellbiologi och metabolism. År 2015 blev jag lektor i molekylär nutrition och jag utsågs till professor 2019.
Jag bor i Lund tillsammans med mina barn Uno och Sonja.
Olga Göranssons profil i Lunds universitets forskningsportal