Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fettlever – en snabbt växande folksjukdom

Philipp Kaldis är professor i metabolism och leversjukdomar vid Lunds universitet. Han leder en forskargrupp som strävar efter att öka förståelsen för hur metabola sjukdomar utvecklas. Här skriver han själv om sin forskning.

"Jag inledde min forskningsbana med att studera celldelning, ett väldigt fascinerande område. Tänk att alla vi människor börjar som en enkel befruktad cell, för att sedan utveckla kroppar som består av runt 37 biljoner celler. Några av de gener vi började med att studera var så kallade essentiella gener och när vi i försök slog ut dessa gener i möss ledde det till att mössen dog redan i fosterstadiet. Sedan började vi leta efter vävnader där celldelning är sällsynt, och som skulle klara av att essentiella gener slogs ut.

Levern visade sig vara ett utmärkt studieobjekt eftersom celldelningen där är begränsad. Under de senaste åren har min forskning inriktats på hur ämnesomsättningen påverkas av leversjukdom och hur detta kan leda vidare till levercancer. Allt fler människor drabbas av leversjukdomar som icke-alkoholrelaterad fettlever och snart kan en tredjedel av världens befolkning vara drabbad.

Oroande utveckling

Utvecklingen är oroande på många sätt eftersom fettlever kan leda till levercancer. Då leversjukdomar ofta upptäcks sent och möjligheterna till botande behandling är ytterst begränsade, får dessa sjukdomstillstånd inte sällan dödlig utgång. Vår forskning kan liknas vid att leta efter en nål i en höstack. 

När vi har identifierat en intressant metabolit eller gen kan vi studera dess eventuella betydelse för uppkomsten av leversjukdom under flera års tid. Det här är ett arbete som kräver stort tålamod och mycket uthållighet. Även om det är en tidskrävande uppgift är jag övertygad om att vår forskning kommer att hjälpa en del patienter med leversjukdomar. Forskning är ett lagarbete och mina studier skulle inte vara möjliga att genomföra utan mina hängivna medarbetare."

Källa: Texten är hämtad från installationsskriften ”Professorsinstallation 28 oktober 2022″ som tagits fram av kommunikationsavdelningen vid Lunds universitet.

Installationsskriften ”Professorsinstallation 28 oktober 2022″ (pdf, lu.se)

Porträtt av Philipp Kaldis. Foto.

Philipp Kaldis

Jag föddes 1965 i Schweiz och växte upp i Zürich, där jag senare studerade biokemi vid det tekniska universitetet EHT Zürich. Min doktorsavhandling om mitokondriernas energiomsättning lades fram vid samma lärosäte. Mellan 1995 och 2000 hade jag en forskningstjänst som postdoktor vid Yale School of Medicine. Därefter startade jag en egen forskningsgrupp vid National Cancer Institute (NCI) i Maryland, USA.

Under mer än tio år bedrev jag forskning vid Institute of Molecular and Cell Biology (IMCB) i Singapore. Sedan 2019 är jag verksam vid Lunds universitet, där jag utnämndes till professor år 2021.

Jag bor i Malmö med min fru Lina och våra barn Loris och Dario.

Philipp Kaldis profil i Lunds universitets forskningsportal