Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Personanpassad studie av typ 2-diabetes med Livsstilsverktyget

Välkommen att delta i en studie kring typ 2-diabetes där forskarna undersöker en ny form av personanpassat livsstilsstöd som ger dig kunskap om hälsa och levnadsvanor utifrån din situation.

Om studien

Livsstilen spelar en avgörande roll vid typ 2-diabetes. Många personer upplever att livsstilsråd ofta är alltför generella och inte anpassade till deras personliga situation. I studien kommer forskarna att undersöka effekterna av en ny form av personanpassat livsstilsstöd som ger dig kunskap, råd och reflektioner om hälsa och levnadsvanor utifrån din situation och vad som är angeläget för dig att förändra.

Det nya stödet innebär att du genom interaktion med det digitala Livsstilsverktyget får hjälp att ringa in din aktuella situation och de problem som känns viktiga. Anpassat efter dina behov och intressen får du sedan del av forskningsbaserad information, metoder och reflektioner som ger nya infallsvinklar på en mängd hälsoområden. Du stimuleras också att använda informationen på ett personligt sätt i din vardag.

Studien möjliggörs genom en vidareutveckling av det digitala Livsstilsverktyget, som drivs av Göteborgs universitet och i dag används av över 100 000 personer i Sverige. Användning av Livsstilsverktyget kan kopplas till minskade nivåer av blodsocker, vikt och blodtryck och ökad upplevd livskvalitet. Forskarna bakom studien har nu kombinerat Livsstilsverktyget med en språkmodell, GPT4, som gör det möjligt att interagera och få en personlig anpassning av verktygets innehåll.

Verktyget ger tillgång till texter, övningar, tester, samtal och webbinarier med läkare och forskare. Det handlar om mat, motion, sömn och stress. Men det ger också ny kunskap och stöd kring livsfrågor, oro, relationer och existentiella infallsvinklar. Verktyget tar ett helhetsgrepp om hälsan och visar hur olika hälsoområden hänger samman och påverkar oss som människor.

Inga fysiska besök ingår i studien och du kan delta oavsett boendeort i Sverige. Deltagande är helt frivilligt och kostnadsfritt.

Ansvarig för studien

Göteborgs universitet är huvudman för studien. Ansvarig forskare är Anders Rosengren, läkare och professor vid Göteborgs universitet.

Etik- och lagprövning

Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.

Vem kan delta i studien?

Personer över 35 år som diagnosticerats med typ 2-diabetes kan delta. Du kan delta oavsett boendeort i Sverige. Om du har insulinbehandling eller har gjort förändringar av din medicinering (dos eller läkemedelssort) de senaste tre månaderna kan du tyvärr inte delta.

Du kan anmäla dig via studiens sajt.

Länk till Livsstilsverktyget (diabetes.livsstilsverktyget.se)
 

Kontakt

Anders Rosengren
Läkare och professor, verksam vid Göteborgs universitet och Region Skåne
E-post: diabetes [dot] livsstilsverktyget [at] gu [dot] se