Nyheter
Senaste nyheter
-
2025-08-22
Hjelt Diabetes Foundation ger stöd åt forskning som kan bana väg för nya cellterapier
Hjelt Diabetes Foundation ger stöd åt två forskare vid Lunds universitets diabetescentrum som bidrar med ny kunskap inom detta forskningsfält.
-
2025-08-11
Biomarkörer avslöjar risk för hjärt-kärlsjukdom vid typ 2-diabetes
Forskare har identifierat epigenetiska biomarkörer som kan förutsäga vilka personer med typ 2-diabetes som riskerar hjärt-kärlsjukdom.
-
2025-07-02
Covidvaccin testas mot typ 1-diabetes
Kan tidig vaccination mot covid-19 förebygga typ 1-diabetes hos barn med ökad risk att utveckla sjukdomen?
-
2025-06-26
Charlotte Ling får stort anslag för klinisk diabetesforskning
Stort grattis till Charlotte Ling som får ett anslag på fem miljoner danska kronor från Novo Nordisk Foundation.
-
2025-06-23
Internationellt verksamma öcellsforskare möttes på konferens i Malmö
Lunds universitets diabetescentrum och det strategiska forskningsområdet EXODIAB stod som värd för konferensen.
-
2025-06-09
Donation till forskning om typ 1-diabetes ger skjuts åt studie om kost och fysisk aktivitet
Helena Elding Larsson ska undersöka om kost och fysisk aktivitet kan förebygga sjukdomen hos små barn med förhöjd risk att utveckla typ 1-diabetes.
-
2025-05-20
Andreas Edsfeldt får Bundy Academys stora pris
Forskningen som prisas handlar om hur hjärt-kärlkomplikationer i samband med typ 2-diabetes kan förebyggas.
-
2025-04-08
Ny studie: Föräldrars metaboliska egenskaper kan påverka barnets hälsa över tid
Ny forskning visar att föräldrarnas gener påverkar barnets insulinfunktion samt förmågor att reglera blodsockernivåer och blodfetter på olika sätt.
-
2025-03-14
Pulsen på diabetes – föreläsning med diabetesforskning i fokus
Under föreläsningen Pulsen på diabetes i Malmö belyser forskare från Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet aktuell diabetesforskning.
-
2025-02-17
Nytt forskningsspår: fiberrik kost före två års ålder kan minska risk för celiaki
En ny observationsstudie visar att barn som äter en fiberrik kost före två års ålder har minskad risk för celiaki.