Kan typ 1-diabetes hos barn förhindras?
Helena Elding Larsson är professor i autoimmuna sjukdomar vid Lunds universitet. Hennes forskargrupp identifierar riskfaktorer för att utveckla autoantikroppar och typ 1-diabetes, med målsättningen att förhindra att barn med autoantikroppar utvecklar sjukdomen. Här berättar hon själv om sin forskning.
"Vid typ 1-diabetes attackerar kroppens immunförsvar de insulinproducerande cellerna, med insulinbrist som följd. Då insulin är ett livsnödvändigt hormon behöver detta ersättas, idag antingen som flera dagliga injektioner eller via en insulinpump. Sjukdomen är livslång och innebär ett stort ingrepp i dagligt liv och risk för allvarliga komplikationer.
Tidigt i livet kan autoantikroppar utvecklas som ett förstadium till den kliniska sjukdomen. Inom vår forskning identifierar vi riskfaktorer för att utveckla autoantikroppar och senare typ 1-diabetes, samt försöker förhindra uppkomst av autoimmunitet och att barn med autoantikroppar utvecklar sjukdomen. Riskfaktorer undersöks i stora studier där vi följer barn med ökad ärftlig risk från födelsen och upp i vuxen ålder.
Kliniska studier
I dessa studier har vi lärt oss mycket om processen som leder till typ 1-diabetes och funnit faktorer som ökar eller minskar risken att utveckla sjukdomen. I en pågående studie screenar vi barn vid födelsen för hög ärftlig risk. För att försöka förhindra uppkomsten av autoimmunitet gör vi kliniska studier under de första levnadsåren på barn med ärftlig risk. Inom andra studier försöker vi fördröja typ 1-diabetes hos barn som redan har utvecklat autoimmunitet.
Att förstå förloppet, och att finna riskfaktorer för typ 1-diabetes, kan ge oss möjlighet att förhindra eller fördröja insjuknandet i typ 1-diabetes. De preventionsstudier som vi nu genomför bygger på tidigare fynd i studier. Barn som följts i våra studier och insjuknar i typ 1-diabetes har mindre risk för akuta komplikationer vid insjuknandet och en bättre glukoskontroll de följande åren. Genom nationella och internationella samarbeten hoppas jag att vår forskning på sikt kommer att leda till att vi kan förhindra att barn utvecklar autoimmunitet och typ 1-diabetes."
Källa: Texten är hämtad från installationsskriften ”Professorsinstallation 13 oktober 2023″ som tagits fram av kommunikationsavdelningen vid Lunds universitet.
Installationsskriften ”Professorsinstallation 13 oktober 2023″ (pdf, lu.se)
Helena Elding Larsson
Jag är född 1968 och uppvuxen i Lund. Under mina studier på läkarlinjen vid Lunds universitet väcktes min önskan att bli barnläkare. Jag blev tidigt involverad i vård av barn med typ 1-diabetes och fascinerades över hur lite vi fortfarande visste om sjukdomen. Det ledde till disputation 2008 och därefter fortsatt forskning inom ämnet vid Lunds universitet.
Parallellt med mitt arbete som barnläkare på Skånes universitetssjukhus, de senaste sex åren som chef, har jag haft förmånen att undervisa och handleda studenter, blivande barnläkare och doktorander. Jag är professor i autoimmuna sjukdomar från den 1 januari 2023. Jag är gift med Christer och vi bor i Malmö. Vi har tre vuxna barn, Nils, Tora och Siri.
Helena Elding Larssons profil i Lunds universitets forskningsportal