Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Oväntad länk diabetiska ögonskador sömnapné

Forskare har undersökt män med typ 2 diabetes som har andningsuppehåll i sömnen och diabetiska ögonskador och ett oväntat samband mellan de båda sjukdomarna visade sig.

Andningsuppehåll i sömnen, så kallad sömnapné, är vanligt bland diabetiker, särskilt om de är överviktiga. Undersökningar har visat att drygt 20 procent av alla med typ 2 diabetes har sömnapné vilket ytterligare ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
"Vi vet från tidigare forskning att sömnapné ofta inte är diagnostiserad och därför också underbehandlad, sa Sophie West när hon presenterade undersökningen på en vetenskaplig kongress.

Mer än hälften hade ögonskador

Forskarna vid universitetet i Oxford, Storbritannien, använde uppgifter från en studie om sömnapné vid typ 2 diabetes hos 118 män och samkörde dem med sparade fotografier på männens ögonbottnar.
Resultatet visade att mer än hälften av männen, 54 procent, av dem som hade sömnapné också hade skador på ögonen. Bland de män som inte hade andningsuppehåll i sömnen var det mindre än var tredje, 31 procent, som hade diabetiska ögonförändringar.

Tog hänsyn till andra faktorer

Sambandet sömnstörningar och ögonskador kvarstod även efter att forskarna hade tagit hänsyn till männens ålder, hur länge de hade haft diabetes, hur bra deras blodsockerkontroll var, om de var överviktiga och om de hade högt blodtryck.
Det är sedan tidigare känt att högt blodtryck och dålig blodsockerkontroll ökar risken för ögonskador.

Starkare roll än blodsocker

”Sambandet måste självklart undersökas vidare men våra resultat visar att sömnapné hade ett mycket starkare samband med ögonskador än både blodsockerkontroll och blodtrycksnivåer, kommenterade Sophie West till Science Daily.
”Vi har bara undersökt män men det finns ingen anledning att betvivla att inte sambandet sömnstörningar och ögonskador också gäller för kvinnor, tillade hon.

Mask över näsan

Mekanismen bakom sambandet är inte känd. Inte heller om effektiv behandling av sömnapnén fördröjer eller förhindrar att diabetiska ögonskador uppstår.
Den effektivaste och vanligaste behandlingen av sömnapné är en mask över näsan under sömnen. Masken blåser kontinuerligt in luft och håller luftvägarna öppna (se bild ovan). Övertrycket förhindrar både snarkning och andningsuppehåll. Behandlingen kallas för continuous positive airway pressure (CPAP).

Text: Tord Ajanki