Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Långtidsstudie visar viktminskning med spenatextrakt

Under senare år har forskare vid Lunds universitet presenterat forskningsresultat kring viktnedgång med hjälp av thylakoider i form av ett spenatextrakt. Den första långtidsstudien är publicerad och resultaten är entydiga.

Med tillskott av thylakoider stärks den egna produktionen av mättnadshormoner vilket hjälper oss att hålla en hälsosam kosthållning.
- Analyserna visar att en shot med thylakoider före frukost gör att suget efter sött och fett minskar och att mättnadskänslan håller i sig hela dagen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Fem gram till frukost

38 överviktiga kvinnor har deltagit i studien som har pågått i tre månader. Varje morgon före frukost fick de en shot med fem gram extrakt. Hälften av kvinnorna fick thylakoidshoten. Den andra hälften, kontrollgruppen, fick placebo. Deltagarna visste inte vilken av grupperna de tillhörde. De enda anvisningar de fick var att de skulle äta en allsidig kost med tre måltider per dag och de fick inte gå på någon diet i övrigt.

Inget sug efter mellanmål

- Kontrollgruppen gick ner tre och ett halvt kilo och gruppen som fick thylakoidshoten gick ner fem kilo. Gruppen som fick thylakoider upplevde också att det var lättare att hålla sig till endast tre måltider och kände inte suget efter mellanmål, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Tarmen hinner kommunicera med hjärnan

Det är mättnadskänslan som är nyckeln. Modern processad mat bryts ner för snabbt för att tarmhormoner som skickar mättnadssignaler till hjärnan ska hinna med. Med hjälp av thylakoiderna bryts maten ner under lång tid, vilket gör att tarmhormonerna hinner frigöras och kan kommunicera med hjärnan att vi faktiskt är mätta.

Kost vi är skapta för

- Det handlar om att utnyttja tiden det tar att smälta maten. Det är inget fel på våra system, men den moderna ”förtuggade” maten fixar inte det. Thylakoiderna förlänger matsmältningen och ger en mättnadskänsla. Suget efter mellanmål minskar. Det gör att vi kan hålla oss till den kosthållning som vi är skapta för utan mellanmål och onyttiga sötsaker som godis, chips och annat, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Källa: Pressmeddelande från Lunds universitet
 

Den vetenskapliga artikeln är publicerad i tidskriften Appetide
Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women.