Skador på njurarna efter långvarig diabetes är den vanligaste orsaken till så allvarlig njursvikt att patienten måste ha dialys eller få en ny njure transplanterad för att överleva.
Skadorna utvecklas långsamt och deras omfattning går att följa bland annat med att mäta hur mycket protein som läcker ut från njuren till urinen.
Skyddande faktorer
Vid den lindrigaste skadan utsöndras små mängder protein, tillståndet kallas för mikroalbumineri. Vid nästa steg, makroalbumineri, är mängden protein i urinen större vilket är ett tecken på att njurskadan är mer omfattande. Makroalbumineri ökar även risken för hjärtsjukdomar.
Det är känt att bra kontroll av blodsockret och blodtrycket liksom att inte röka minskar risken för njurkomplikationer. Nu kanske också fisk ska läggas till listan med skyddsfaktorer.
Uttalad njurskada och fiskkonsumtion
Det är engelska forskare från Cambridge som studerar hälsa, livsstil och kostvanor bland medelålders och äldre i tio europeiska länder som funnit sambandet.
I den stora undersökningen, med totalt drygt 22 000 personer, hade 517 diabetes.
Av diabetikerna hade 22,6 procent mikroalbumineri, den lindrigare formen av njurpåverkan. 8,3 procent hade makroalbumineri, det vill säga en mer uttalad njurskada och det var där forskarna fann ett samband med fiskkonsumtion.
Fisk minst två gånger i veckan
Deltagarna, som fick svara på frågor om hur ofta de åt fisk, delades in i tre grupper. De som åt fisk mindre än en gång i veckan, en till två gånger i veckan och mer än två gånger i veckan.
Resultaten visade att 18 procent av dem som sällan åt fisk hade makroalbumineri. Bland storkonsumenterna, fisk minst två gånger i veckan, var motsvarande siffra enbart fyra procent.
Forskarna fann inga samband mellan fisk och njurskador bland diabetiker som hade mikroalbumineri eller bland icke-diabetiker.
Fortsatta studier krävs
”Våra resultat måste självklart bekräftas i studier där man noggrant registrerar matvanor eller i undersökningar där man styr hur mycket fisk deltagarna äter”, säger undersökningsledaren Amanda Adler i en kommentar till Medical News Today.
Anledningen till att vidare studier behövs är att sambandet fiskkonsumtion och njurskador kan vara falskt och bero på andra faktorer som inte upptäcktes i underökningen. Antalet deltagare var inte heller tillräckligt stort för att helt säkra slutsatser.
Dock har ett stort antal andra undersökningar visat att fisk är bra för hälsan på en mängd olika sätt.
Text: Tord Ajanki
Länk till en sammanfattning av undersökningen:
Källor: Medical News Today och American Journal of Kidney Diseases