Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

De med störst behov vinner mest på minskat saltintag

Personer med det metabola syndromet, där högt blodtryck är ett av symtomen, får den bästa effekten av att minska ned på saltet i maten. Blodtrycket sjunker och risken för hjärt- kärlsjukdomar minskar.

Metabola syndromet är ett samlingsnamn för en rad symtom som ofta finns hos en och samma individ. Till syndromet hör insulinresistens, bukfetma, blodfettsrubbningar, högt blodtryck och förhöjt blodsocker.
Metabola syndromet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och ses som ett förstadium till typ 2 diabetes. Metabola syndromet är vanligt.

Känt samband salt-blodtryck

Att högt saltintag ökar blodtrycket är väl känt sedan länge, liksom att svenska kostvanor innebär ett högt saltintag.
För tio år sedan genomförde Livsmedelsverket en undersökning som visade att saltintaget i genomsnitt är ungefär tio till tolv gram per dag. Det placerar oss i toppen jämfört med andra europeiska länder. Det är också dubbelt så mycket som Livsmedelsverkets rekommendationer om högst fem till sex gram per dygn.
Mattias Aurell, professor emeritus i Göteborg, har kallat svenskarna för ”kroniskt saltförgiftade”.

Jämförde högt och lågt saltintag

Skillnaden mellan olika individer är stor när det gäller hur känsligt deras blodtryck är för saltintag men nu bekräftar en stor kinesisk undersökning tidigare studier att personer med metabola syndromet är mer saltkänsliga än andra.
Drygt 1800 vuxna deltagare åt i en vecka en kost med lågt saltinnehåll, ungefär tre gram per dag. Sedan bytte man till en kost med högt saltinnehåll, ungefär 18 gram per dag i sju dagar.
Blodtrycket mättes regelbundet såväl innan undersökningen började som under tiden den pågick.

Saltkänsligt blodtryck

Definitionen av saltkänsligt blodtryck satte forskarna till om det ursprungliga värdet minskade med minst fem millimeter Hg på den saltfattiga kosten och ökade med minst fem millimeter Hg på den saltrika. Forskarna använde det övre blodtrycksvärdet, det systoliska, i undersökningen.
Av de drygt 1 800 deltagarna hade 283 metabolt syndrom. Det motsvarar 15 procent vilket också är den andel av befolkningen i hela Kina som har syndromet.

Betydligt fler sänkte blodtrycket

Skillnaden var stor. Forskarna jämförde de som inte hade någon av syndromets symtom med dem som hade fyra eller fem symtom. Sannolikheten för saltkänslighet på saltfattig kost var mer än tre och en halv gång större bland de med metabola syndromet och tre gånger större för den saltrika kosten.
För varje ytterligare symtom som ingår i syndromet ökade blodtryckets saltkänslighet och det gällde såväl nedåt på saltfattig kost som uppåt på saltrik kost.

Mer målinriktad information

I en kommentar till undersökningen som publicerats i tidskriften the Lancet skriver Gonghuan Yang, professor vid Union Medical College i Beijing, Kina, att trots att det inte är känt varför blodtrycket är saltkänsligare bland personer med metabolt syndrom är slutsatsen given.
Då det har visat sig svårt att med allmänna rekommendationer minska på saltintaget visar undersökningen att informationen kan bli mer målinriktad till de människor som har mest att vinna på saltreduktion.
 

Text: Tord Ajanki

Länk till artikeln i tidskriften the Lancet