Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Andreas Edsfeldt får Bundy Academys stora pris

Foto på Andreas Edsfeldt.
Andreas Edsfeldt, hjärtläkare vid Skånes universitetssjukhus och docent i kardiologi vid Lunds universitets diabetescentrum, tar emot Bundy Academys stora pris på tre miljoner kronor. Foto: Kennet Ruona

Andreas Edsfeldt, docent i experimentell kardiologi vid Lunds universitet, får Bundy Academys stora pris 2025. Prissumman är tre miljoner kronor, och forskningen som prisas handlar om hur hjärt-kärlkomplikationer i samband med typ 2-diabetes kan förebyggas – i förlängningen både med läkemedel och förbättrad bilddiagnostik.

År 2016 fick Andreas Edsfeldt Bundy Academys lilla pris, även då för att studera de komplikationer som plack i blodkärl hos personer med typ 2-diabetes kan leda till. ”Vi trodde att placken skulle vara förknippade med en ökad inflammation i blodkärlet. Men i stället verkar de vara förknippade med en sämre förmåga till läkning efter en skada i kärlväggen”, sade Andreas Edsfeldt då.

För att få det stora priset, behöver forskaren tidigare ha fått det lilla. Så nu är ”Bundy-cirkeln” sluten, och det är en glad och stolt pristagare som tackar för gratulationer och berättar om sin aktuella forskning – som följer samma spår som 2016. Det är mycket vanligt med åderförkalkning/åderförfettning i kärlen, ungefär 40 procent av personer 50-64 år har detta i någon mån. Men inte alla drabbas av komplikationer som hjärtinfarkt eller stroke.

– Däremot vet vi att personer med diabetes har en mycket högre risk att drabbas av dessa komplikationer. Vår forskning har visat att det finns biologiska skillnader åderförkalkningsplacken från personer med diabetes, skillnader som skulle kunna förklara den höga risken för komplikationer, säger Andreas Edsfeldt, som kombinerar forskartjänsten med jobbet som ST-läkare på Hjärtkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Individanpassad behandling

Han och kollegorna i forskargruppen har till sin hjälp ett unikt svenskt biobanksmaterial. Genom att jämföra åderförkalkningsplack från personer med eller utan diabetes, har forskarna bland annat hittat skillnad i förekomst av viktiga proteiner.

– Det finns proteiner som vid åderförkalkning ska skydda placken från att spricka och orsaka blodproppar. Men i våra studier ser det ut som att det finns lägre förekomst av dessa proteiner i placken från personer med diabetes, säger Andreas Edsfeldt.

Det övergripande målet med forskningen, säger han, är att förstå vilka celler som finns i åderförkalkningsplacken, hur de fungerar och interagerar tillsammans samt hur detta påverkas av typ 2-diabetes. Genom det kan nya effektivare, mer individanpassade sätt att behandla sjukdomen hittas.

Två parallella spår

För tillfället ligger Andreas Edsfeldts forskningsfokus i hög grad på två parallella spår: Att försöka hitta förutsättningar för läkemedel som kan användas för att lokalt i placket skapa skyddande proteiner som förebygger att det spricker. Och att förbättra potentialen i diagnostik med blodprov och bilder – för att kunna ringa in vilka faktorer i blodkärlen som bör mätas för att en högriskindivid ska hittas.

Andreas Edsfeldts forskning bedrivs inom ramen för EXODIAB (Excellence of Diabetes Research in Sweden), ett strategiskt forskningsområde vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC).

– Jag måste också passa på att lyfta hela forskningsgruppen, Kardiovaskulär forskning – translationella studier. Mina kollegor är helt fantastiska, och det är ett verkligt privilegium att få jobba i en sådan stimulerande miljö.

Artikeln har tidigare publicerats på Medicinska fakultetens webbsajt medicin.lu.se.

Nyheten på medicin.lu.se

 

Stiftelsen Bundy Academy

Syskonen Eva och Göran Bundy har inrättat en stiftelse för stöd för medicinsk forskning vid Lunds universitet, specifik inom områdena neurologi och kardiologi. Stiftelsen Bundy Academy grundades 2013. Stiftelsen har till uppgift att stödja forskning till unga forskare som har disputerat vid Lunds universitet inom disciplinerna kardiologi och neurologi. Bundy Academy’s stora pris om tre miljoner kronor instiftades 2020.

Länk till information om Bundy Academy

2025 års pristagare

”Stora priset” om tre miljoner kronor till framstående etablerade forskare som tidigare erhållit Bundy Academy’s ”Lilla pris” tilldelas Andreas Edsfeldt med motivering "framstående forskare med projekt av vetenskaplig världsklass" till projektet: Targeting mechanisms of an impaired fibrotic tissue repair to prevent diabetes associated vascular complications.

”Lilla priset” om 500 000 kronor till yngre lovande forskare inom kardiovaskulära området tilldelas Ashkan Labaf med projektet: SAFE HEART – Strain Assessment for Functional Evaluation of Heart in Cancer Therapy.

”Lilla priset” om 500 000 kronor till yngre lovande forskare inom neurologiska området tilldelas Charalampos Georgiopoulos med projektet: Establishing a reliable measurement of the glymphatic system using MRI.

”Lilla priset” om 200 000 SEK kronor till yngre lovande forskare inom lung-/reumatologiska/allergiska sjukdomar tilldelas Tor Olofsson med projektet: Fibromyalgia and non-inflammatory pain in inflammatory arthritis – prevalence, biomarkers and effects: can the occurrence be prevented by early inflammation control.