Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stressen väcker sötsuget – promenaden dämpar

En stor majoritet rapporterar att de i speciella situationer, exempelvis vid stress, nedstämdhet eller trötthet, får ett ökat sug efter godis, choklad eller annat sött. Nu visar österrikiska forskare att en stunds fysisk aktivitet effektivt dämpar det mest desperata sötsug.

I undersökningen deltog 47 överviktiga personer med 28 år som genomsnittsålder. De medgav att de varje dag åt choklad eller godis. De menade också att suget efter något sött var som störst i stressiga eller på annat sätt besvärliga situationer.
Forskarna, som arbetar på universitetet i Innsbruck, Österrike, delade in deltagarna i två grupper. Den ena blev ombedd att bara sitta ned i femton minuter utan att göra något speciellt. Den andra gruppen fick gå en rask promenad på ett löpband under samma tid. Därefter utsattes samtliga för stress med hjälp av ett så kallat Stroop-test som ofta används inom psykologin för att orsaka stress.

Motstridiga budskap

I testet får deltagarna två motstridiga budskap, till exempel att högt läsa ordet ”Blå” som är skrivet med röda bokstäver, eller ordet ”Gult” skrivet i svart. Uppgiften upprepas flera gånger och många undersökningar har visat att när text och färg inte stämmer överens tar det längre att lösa uppgiften och att felen blir fler. Testet orsakar stress.
Direkt efter Stroop-testet fick deltagarna välja en sötsak ur en skål, ta bort pappret som den var inslagen i och hålla den i handen i ungefär 30 sekunder.
Under tiden mättes deltagarnas puls och blodtryck för att registrera deras stressnivå.
Vid ett annat tillfälle upprepades undersökningen men de båda grupperna hade skiftat uppgift. De som hade suttit stilla gick nu på löpbandet. De som tidigare hade gjort det fick sitta ned.

Motionen minskade sötsuget

Forskarna kunde visa att Stroop-testet hade ökat stressen bland deltagarna i båda grupperna men mindre i den grupp som hade gått på löpbandet. Den gruppen hade enligt en stresskala och jämfört med den andra gruppen inte heller lika uttalat begär efter godsaken.
Slutsatsen enligt forskargruppen som publicerat undersökningen i tidskriften PLOS ONE är: Bland överviktiga kan korta pass fysisk aktivitet effektivt reducera begäret av sötsaker. Eftersom många överviktiga har svårt att motstå småätande av snask när det finns tillgänglig och särskilt i stressiga situationer kan en promenad vara ett alternativ för att minska konsumtionen av kaloristinna sötsaker.

Text: Tord Ajanki


Länk till undersökningen i tidskriften PLOS ONE