Iakttagelserna kommer dels från djurförsök som gjordes för flera decennier sedan där brist på vitamin D försämrade djurens förmåga att producera insulin. När forskarna gick vidare fann de en receptor för vitaminet i bukspottkörteln.
Sedan dess har även många undersökningar på människor, diabetes och vitamin D utförts.
Solfattiga länder
Så har det till exempel visat sig att typ 1 diabetes är många gånger vanligare i solfattiga länder än i länder runt ekvatorn. (se länk nedan)
Eftersom solens ultravioletta strålar är vår huvudsakliga källa till vitamin D skulle förklaringen vara brist på vitaminet. Det är också känt att många i länder närmare jordpolerna har en sådan brist, framför allt på vintern.
Prov tio år senare
Den undersökning som gav anledning till kommentaren i tidskriften Diabetes är ännu en studie som pekar på ett samband mellan diabetes och brist på vitamin D.
Halten av D vitamin i blodet och förmågan att omsätta socker registrerades hos drygt 500 medelålders engelska män och kvinnor som inte hade diabetes.
När sedan samma prover togs tio år senare stod det klart att de som hade haft lägst nivåer av vitamin D i blodet vid första provtagningstillfället hade sämre förmåga att omsätta socker, till exempel var det vanligare med förhöjda blodsockervärden och med insulinresistens i den gruppen.
Växande bevis
De engelska forskarna efterlyser större undersökningar som designas så att ett säkert svar kommer närmare.
”Trots växande bevis länkar samman brist på vitamin D och onormal socker- och insulinomsättning är vitaminets roll inte fullt förstådd och förtjänar fortsatta studier.” skriver de engelska forskarna.
”Skulle det visa sig” fortsätter de ”att de tidigare iakttagelserna är korrekta har vi nya sätt att föregbygga och kanske även behandla typ 2 diabetes.”
Som vid läkemedelstest
Samma önskemål har Robert Scragg från universitetet i Auckland i Nya Zeeland i sin kommentar. Han vill att frågan ska undersökas på samma sätt som när man testar nya läkemedel.
Det vill säga att människor slumpmässigt ska lottas till en av två grupper. I den ena gruppen får deltagarna dagliga höga doser av vitamin D och i den andra gruppen får de placebobehandling i form av så kallade sockerpiller.
Efter några år jämförs de båda grupperna för att ta reda på hur många som har fått en försämrad sockeromsättning och hur många har insjuknat i typ 2 diabetes?
”Visar sig vitamin D ha en skyddande effekt kan det bli en enkel och billig lösning i försöken att stoppa diabetesempidemin”, skriver Robert Scragg.
Text: Tord Ajanki
Bild: Radius Images
Läs mer på diabetesportalen.se
Läs kommentaren i tidskriften Diabetes