Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Influensavaccin räddar liv på flera olika sätt

Influensavaccin skyddar diabetiker inte bara mot influensa utan också från att dö av hjärt-kärlsjukdom eller av andra orsaker. Det visar en stor dansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Diabetes Care.

I dessa Coronatider när alla hoppas och väntar på effektivt vaccin mot covid19-virus ska vi inte glömma de influensavacciner som varje år räddar många människoliv. Enligt Socialstyrelsens statistik åren 2015-2019 avled i genomsnitt 685 personer per år på grund av influensa bara i Sverige. Samma statistik visar att varje säsong vårdas ungefär 11 000 människor i sluten vård eller i specialiserad öppen vård på grund av influensa. Variationerna i sjuklighet och dödlighet är stora mellan olika säsonger. Värsta säsongen de senaste åren var 2017-2018 då 1 100 personer avled. Hur nästa influensa blir vet ännu ingen.

Vaccinerade eller ovaccinerade diabetiker
Nu har forskare vid universitetet i Köpenhamn, Danmark, genom en stor registerstudie undersökt hur det går för personer med diabetes, både typ 1 och typ 2, som vaccinerar sig mot influensa respektive de som inte gör det. Studien visar tydligt att vaccinet räddar liv.
- Den plötsliga inflammatoriska reaktionen i samband med en akut infektion kan utlösa hjärtinfarkt eller stroke och personer med diabetes har redan innan infektionen en ökad risk för hjärt- kärlsjukdom, säger forskaren Daniel Modin, förste författare till undersökningen till nättidningen medwireNews.

En knapp miljon
Forskarna har använt nationella registerdata för att identifiera patienter med diabetes under influensasäsongerna åren 2007-2016. Som diabetiker räknades alla som använde någon form av läkemedel vars syfte är att sänka blodsockret. Patienter som var under 18 eller över 100 år eller de som hade en registrerad hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom, cancer eller stroke var inte med i studien.
Inför varje influensasäsong registrerades de som fick en vaccination. Sedan jämfördes de med de som inte vaccinerades sig. Totalt ingick nästan en kvart miljon människor i studien. Deras medelålder var strax under 60 år.

Minskad risk att avlida
Resultaten visar tydligt influensavaccinets skyddande effekt mot död i hjärt-kärlsjukdom, stroke och andra dödsorsaker trots att forskarna jämförde grupper när det gäller ålder, kön, inkomst och utbildning, andra sjukdomar och läkemedelsanvändning. Vaccinet räddar liv.
Diabetespatienter som vaccinerat sig hade en 16-procentigt lägre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom, 15 % lägre risk att dö av stroke eller hjärtinfarkt och 17 procent lägre risk för dödlighet av samtliga orsaker.
Forskarnas slutsats blir att influensavaccin för personer med diabetes är viktigt på flera olika sätt.
- Vi har också visat att vaccination är förenad med en säkerställd minskad risk för akuta diabeteskomplikationer, skriver forskarna och exemplifierar med alltför höga eller alltför låga blodsockervärden.

Länk till undersökningen i tidskriften Diabetes Care
Influenza Vaccination Is Associated With Reduced Cardiovascular Mortality in Adults With Diabetes: A Nationwide Cohort Study

https://care.diabetesjournals.org/content/early/2020/07/03/dc20-0229