Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hopp om ett läkemedel mot typ 2-diabetes

Genom att ta läkemedelskapslar med speciella tarmbakterier tror Fredrik Bäckhed, Göteborgs universitet, att en stor del av de med typ 2-diabetes kan bli bättre. Genom sin forskning har han kommit fram till patienter med typ 2-diabetes saknar vissa bakterier, de bryter därför ner viss näring annorlunda, så att ämnet imidazole propionate bildas. Ämnet försämrar cellernas förmåga att svara på insulin. I musexperiment har försöken med tarmbakterierna redan lyckats och nu står människan på tur.

Hopp om ett läkemedel mot typ 2-diabetes
Hopp om ett läkemedel mot typ 2-diabetes

Filmen är producerad av Faktabruket 2020 för Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse.

Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse