Den undersökta genen GLUT2 är sedan tidigare känd för att delta i utsöndringen av insulin från betacellerna men också att den är aktiv i de regioner i hjärnan som har med födointag att göra.
Kopplingen mellan en speciell variant i genen och individens tycke för och konsumtion av sockerrik mat är en helt ny upptäckt som kan vara en av förklaringarna till de stora skillnaderna i olika människors sockerkonsumtion.
Både gamla och unga deltagare
Forskarna har med olika metoder registrerat den dagliga matkonsumtionen i två olika grupper. I den första gruppen ingick hundra överviktiga personer mellan 42 och 75 år. Alla hade en tidig mild kostbehandlad typ 2 diabetes.
Den andra gruppen bestod av knappt 600 friska och normalviktiga mellan 20 och 29 år.
Därefter jämförde forskarna det genomsnittliga dagliga sockerintaget i förhållande till om den enskilde var bärare av den speciella varianten i GLUT2-genen.
Avsevärd skillnad
Resultatet av jämförelsen visar att de som hade mutationen i båda grupperna i genomsnitt åt mer socker. I den äldre var den genomsnittliga skillnaden 26 gram per dag. I den yngre 29 gram per dag.
Det visade sig också att hög- respektive lågkonsumenterna i de båda grupperna låg på likvärdig nivå, 112 och 111 gram per dag jämfört med 86 och 84 gram per dag. En skillnad på 26 och 29 gram socker varje dag gör på sikt stor skillnad.
Sockerkällorna skiljde sig dock åt. I den yngre gruppen stod läsk och godis för merparten av sockerkonsumtionen.
Däremot gav inte mutationen något utslag i konsumtionen av fett, protein och alkohol.
Förklarar skillnader i sockersug
- Upptäckten att varianter i GLUT2-genen har ett samband med högre sockerkonsumtion är viktig med tanke på den snabba ökningen av övervikt och diabetes i hela världen där sockerintag spelar en viktig roll. Den kan förklara skillnaderna i sockersug mellan olika personer, säger Ahmed El-Sohemy som lett den kanadensiska undersökningen.
Text: Tord Ajanki
Bild: Corbis
Undersökningen är publicerad i Physiological Genomics