Det är sedan länge väl belagt att risken för komplikationer i kroppens små blodkärl, njurar, ögon och nerver, ökar om blodsockerkontrollen vid typ 1 diabetes inte är bra. Men när det gäller sockerläge och komplikationer som drabbar de större blodkärlen och som ligger bakom sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke har olika undersökningar kommit fram till olika resultat. Vissa har visat på ett samband, andra har inte kunnat göra det.
Jämförde socker och risk
Nu har svenska forskare i en stor undersökning följt 7 454 patienter med typ 1 diabetes. Deras blodsockerhalter, mätt i HbA1c som visar den genomsnittliga nivån de senaste två månaderna, sattes i relation till risken för att de skulle drabbas av hjärt- kärlsjukdom under de fem år som uppföljningen pågick.
Deltagarna var mellan 20 och 65 år gamla, medelåldern var 37 år och de hade i genomsnitt haft diabetes i 20 år.
Tydligt samband
HbA1c-värdet var för alla i undersökningen i genomsnitt åtta procent och när forskarna delade in deltagarna i två grupper, den ena under genomsnittet, HbA1c mellan 5.0 och 7,9 procent, den andra över genomsnittet, HbA1c mellan 8.0 och 11.9 procent, framträdde ett tydligt samband.
Reducerad risk
Gruppen med det lägre HbA1c-värdet, i medeltal 7,2 procent, hade en reducerad risk med nästan 40 procent jämfört med den grupp som hade högre HbA1c, i medeltal låg det på 9.0 procent.
Sambandet kvarstod även när forskarna tog hänsyn till andra faktorer som bidrar till risken, till exempel ålder, hur länge diabetessjukdomen hade varat, eventuell övervikt och rökning.
Text: Tord Ajanki