Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Aldrig för sent att gå ned i vikt

Många tror att det är svårare att gå ned i vikt när man blir äldre men nu motsäger en ny studie den uppfattningen.
Resultatet, hoppas forskarna, kan bli en slags uppmuntran för äldre vuxna som försöker bibehålla en hälsosam vikt eller bli av med en hälsofarlig övervikt.

2018 var drygt halva svenska befolkningen överviktig eller fet. Det är vanligare bland äldre än bland yngre personer. Enligt klassificeringen är ett BMI över 25 övervikt och BMI över 30 fetma (se faktaruta nedan).
Sverige är långt ifrån det land som har flest feta, drygt 14 procent, i förhållande till folkmängden. I USA är motsvarande siffra 33 procent, i Mexiko nästan 27 procent, i Ryssland drygt 24 procent. Egypten är det land som har flest feta, nästan 36 procent. I stort sett ökar kontinuerligt andelen överviktiga och feta. Världshälsoorganisationen (WHO) klassar fetma som en världsomspännande pandemi som får stora allvarliga konsekvenser för hälsan.
Risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2 diabetes, flera cancerformer och andra sjukdomar är kraftigt ökad vid övervikt och fetma.

Äldre lyckades lika bra
I den nu aktuella studien fick de 242 feta deltagarna hjälp med kostråd och fysisk aktivitet i ett program på Warwick Medical School, Storbritannien.
Forskarna delade in deltagarna i två grupper, de yngre än 60 år och de som var äldre. Samtliga hade ett BMI över 40, vilket karaktäriseras som sjuklig fetma.
Trots att gruppen där deltagarna var äldre än 60 år var med något kortare tid i viktminskningsprogrammet, i genomsnitt 33,6 månader, jämfört med de andra, 41,5 månader, så lyckades de minska sin kroppsvikt med 7,3 procent. I den yngre var motsvarande siffra 6,9 procent.
- För överviktiga är viktminskning betydelsefull i alla åldrar men när vi blir äldre ökar risken för viktrelaterade sjukdomar. Många av dem liknar åldrandet i sig så man kan argumentera för att viktminskningens betydelse blir större när vi blir äldre, säger Thomas Barber, en av forskarna i gruppen på Warwick Medical School i en intervju med Science Daily.
- Våra resultat, fortsätter han, visar att ålder i sig, behöver inte innebära att man inte kan försöka ändra sin livsstil och gå ned i vikt givet alla fördelar det ger, speciellt de som redan har åldersrelaterade hälsoproblem.
Ingen är immun mot fetma, skriver forskarna. Människor i alla åldrar, med olika socioekonomisk status och etnisk bakgrund påverkas.

Body Mass Index) är ett mått där kroppslängd och kroppsvikt ställs i förhållande till varandra.

Undervikt, BMI mindre än 18,5
Normalvikt, BMI 18,5-24,99
Övervikt, BMI 25,00-29,99
Fetma, BMI högre än 30

Exempel:
En person som är 172 centimeter lång och väger 92 kilo har ett BMI på 30.
En person som är 185 centimeter lång och väger 103 kilo har ett BMI på 30.

Länk till studien i tidskriften Clinical Endocrinology
Older age does not influence the success of weight loss through the implementation of lifestyle modification
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cen.14354
Läs mer på diabetesportalen.se
Feta motionärer gör stora hälsovinster
https://www.diabetesportalen.lu.se/article/feta-motionarer-gor-stora-ha…
Fetma förkortar livet
https://www.diabetesportalen.lu.se/article/fetma-forkortar-livet
Vad händer med soffpotatisen – mycket, och det går snabbt
https://www.diabetesportalen.lu.se/article/vad-hander-med-soffpotatisen…