Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fetma förkortar livet

Jämfört med den som är normalviktig dör den måttligt fete två till fyra år tidigare. Den sjukligt fete förlorar åtta till tio år i förväntad livslängd.

Idealvikten för den som vill leva länge är ett Body Mass Index, BMI, (se nedan) mellan 22,5 och 25. Som måttlig fetma räknas ett BMI mellan 30 och 35 och som sjuklig fetma, ett BMI mellan 40 och 45. Alla värden över idealvikten innebär en ökad risk för sjukdomar och ett kortare liv.

900 000 deltagare

Resultaten kommer från en mycket stor kartläggning av förhållandet mellan kroppsvikt och livslängd där forskarna har vägt samman resultaten från 57 olika undersökningar med totalt nästan 900 000 vuxna deltagare. Medelåldern var 46 år och merparten av undersökningarna är utförda i Västeuropa och USA.

Välkänt hälsoproblem

Att övervikt och fetma är hälsofarligt är väl känt sedan länge. Den nu publicerade undersökningen i tidskriften the Lancet understryker hur bestående sambandet är i en lång rad olika undersökningar.
Hos såväl män som kvinnor såg forskarna den lägsta dödligheten i BMI-spannet mellan 22,5 och 25 (se fotnot nedan hur olika BMI klassas och hur du räknar ut ditt eget).

Också för lågt BMI är skadligt

För varje ytterligare 5 på BMI-skalan är dödligheten ungefär 30 procent högre.
Också vid BMI lägre än 22,5 är dödligheten ökad. Detta beror i huvudsak på sjukdomar som har med rökning att göra. I analyserna skiljde forskarna rökare och icke-rökare från varandra.

Hjärtsjukdomar tar flest liv

Bland de dödsorsaker som hör samman med övervikt finns bland andra hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, cancer i tjocktarmen och i njurarna samt bröstcancer för kvinnor efter klimakteriet.
När det gäller död i hjärtsjukdomar, där sambandet övervikt-dödlighet är som starkast, kunde huvuddelen hänföras till högt blodtryck, blodfettsrubbningar och diabetes.

Global fetmaepidemi

I västvärlden i stort ökar det genomsnittliga BMI med några procent för varje decennium och idag är övervikt och fetma så utbrett att forskare talar om en epidemi.
Andra hävdar att dagens unga generation är den första i historien som inte kommer att leva lika länge som sina föräldrar. Orsaken är övervikt, fetma och dess följdsjukdomar.

Bäst att aldrig bli överviktig

”Det är bättre och lättare att förebygga övervikt än att gå ned i vikt för den som redan väger för mycket. Genom att undvika att gå upp i vikt från ett BMI på 28 till 32, vilket är typiskt för många medelålders, tjänar man ungefär två år i förväntad livslängd.” skriver forskarna.

Text: Tord Ajanki

Länk till studien:

BMI 20-24 -  Normalvikt
BMI 25-29 -  Måttlig övervikt
BMI 30-34 -  Fetma
BMI 35-39 -  Svår fetma
BMI över 40  Sjuklig fetma