Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Feta motionärer gör stora hälsovinster

- Dödligheten var störst för dem som hade sämst kondition i alla viktgrupper, sa Roshney Jacob-Issac, vid Georg Washington universitetet i Washington när hon presenterade resultaten från en amerikansk långtidsstudie.

Testade konditionen

Forskarna har följt 2 690 män i övre medelåldern. När undersökningen startade testades samtliga deltagares kondition och utifrån vad de presterade delades de in i tre grupper; god, medel och låg fysisk kapacitet.
Av männen var 406 normalviktiga, 1 088 överviktiga och 1 196 feta enligt deras BMI (se nedan).

Registrerade dödligheten

När forskarna därefter under sju år registrerade dödligheten, oavsett orsak, i de olika grupperna fann de ju bättre kondition männen hade visat vid testet desto mindre var risken för dem att dö.
Medelgod kondition jämfört med låg minskade risken att dö med 40 procent bland de normalviktiga och överviktiga och med 52 procent bland de feta.
God kondition när undersökningen inleddes gav ännu större utslag. Dödligheten minskade med 60 procent hos de med normal kroppsvikt och med 65 procent bland överviktiga.

Motion lika viktigt som viktnedgång

Skillnaderna i dödlighet i grupperna kunde inte förklaras med åldersskillnader, andra sjukdomar eller riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom.
- Viktnedgång är betydelsefullt för överviktiga typ 2 diabetiker men att vara fysiskt aktiv är lika viktigt, kommenterade Roshney Jacob-Issac undersökningens resultat.
För att uppnå och behålla den nivå av fysisk kapacitet som forskarna bedömde som medelgod krävs för de allra flesta ungefär 30 minuters måttlig träning eller rask promenad minst fem dagar i veckan.

Text: Tord Ajanki
Bild: Corbis

Källa: Medical News 

BMI (Body Mass Index) för vuxna
19-25: Normalvikt
25-30: Övervikt
30-35: Fetma
35 och mer: Extrem fetma