Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dubbelt pris till diabetesforskare i Malmö

När Barndiabetesfonden för första gången delade ut Johnny Ludvigssons pris var det två LUDC-forskare som lönades. Ur kronprinsessan Victorias hand fick de motta blommor, diplom och var sin penningsumma.

Åke Lernmark, professor i experimentell diabetesforskning fick det stora priset på 250 000 kronor.
Corrado Cilio, forskargruppsledare, fick priset som delas ut till yngre barndiabetesforskare på 50 000.
 

Out of the box
- Johnny Ludvigsson är en mycket viktig person för mig och för forskningen om barndiabetes. Han är en pionjär och han vågar tänka ”out of the box”. Han är en förebild så detta är en stor ära, kommenterade Corrado Cilio vars forskning handlar om att kartlägga de immunologiska mekanismerna bakom autoimmuna sjukdomar.

Upptäckte GAD
Johnny Ludvigsson är även internationellt en välkänd och framgångsrik forskare med inriktning mot typ 1 diabetes. Han är också grundare av Barndiabetesfonden som samlar in pengar till forskning om barndiabetes.
Tillsammans med Åke Lernmark och Steinun Baekkskov upptäckte han proteinet GAD redan i början av 1980-talet. GAD testas idag med lovande resultat i flera undersökningar som ett möjligt vaccin mot typ 1 diabetes.

Hedersamt
För 13 år sedan rekryterades Corrado Cilio av Åke Lernmark och Leif Groop till den forskningskonstellation som idag är Lunds Universitets Diabetescenter.
- Priset känns mycket hedersamt för mig och särskilt roligt är det att båda pristagarna kommer från LUDC, konstaterade Åke Lernmark.

Läs mer om de båda pristagarnas forskning på diabetesportalen.se