Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Immunförsvarets komplexitet och myteri lockar

Corrado Cilio

Corrado Cilios forskningsfokus är de immunologiska mekanismerna bakom autoimmuna sjukdomar.
- Vi måste lära oss hur immunsystemet fungerar för att förstå vad som går fel när det inte gör det, när kroppens egna vävnader blir angripna och människor blir sjuka, säger Corrado Cilio som också arbetar som barnläkare.
I dagarna får han ett fint pris för sina forskningsinsatser.

Corrado Cilio talar engagerat om immunsystemet som ett flytande organ i kontakt med alla delar av kroppen och om de komplexa autoimmuna sjukdomarna.
- Typ 1 diabetes är ett exempel. Det börjar som en immunologisk sjukdom men vid diagnosen är det en endokrinologisk. Mellan dessa två punkter finns en period då det är möjligt att försöka stoppa processen innan symtomen kommer, att ingripa med en immunlogisk behandling, säger han.

Den perfekta kombinationen

Corrado Cilio har två arbeten. När han talar om det andra, barnläkare, är han minst lika engagerad.

På frågan vad han skulle välja om han måste skruvar han på sig och svarar att det inte går, att det är omöjligt.
- Båda jobben betyder lika mycket för min motivation och entusiasm. Det skulle vara svårt att inte ha den dagliga kontakten med barn. Jag tror också att min forskning skulle bli lidande av det, säger Corrado Cilio.

Kroppens försvar tar miste

Vi skulle inte överleva utan vårt sofistikerade immunförsvar vars miljarder celler varje ögonblick patrullerar kroppens alla skrymslen på jakt efter antigen, efter inkräktare; virus, bakterier, parasiter och andra främmande ämnen.
En autoimmun sjukdom betyder att immunförsvaret tar fel, tar vän för fiende och angriper kroppens egna vävnader. De autoimmuna sjukdomarna är vanliga, också bland barn. Ungefär var tjugonde människa i västvärlden har en autoimmun sjukdom.

Olika vävnader angrips

Bland dem finns förutom typ 1 diabetes där de insulinproducerande cellerna angrips, till exempel reumatoid artrit där kroppens leder förstörs, multipel skleros där det skyddande höljet runt nervtrådarna angrips och Parkinsons sjukdom där hjärnans dopaminproducerande celler dödas.
Varför försvaret gör myteri och vänder sina vapen fel är till stora dela okänt. Corrado Cilios forskningsinriktning är att försöka ta reda på det.
- Det är komplexiteten som gör de autoimmuna sjukdomarna så spännande. Olika delar av kroppen angrips och de drabbar såväl små barn som gamla människor.

Slagna på mållinjen

- Nackdelen med att inte forska på heltid är att allt tar längre tid, säger Corrado Cilio och berättar att det har hänt att andra forskare undersökt och hunnit före med att publicera något som också hans grupp arbetat med under lång tid.
- Och då är det kört för oss. Klart man blir besviken, samtidigt är det en bekräftelse på att vi hade tänkt rätt.
Hans forskargrupp på LUDC, Enheten för cellulär autoimmunitet, består av åtta personer.

Läkare eller musiker

Att Corrado Cilio skulle bli läkare var från början nästan självklart. Båda föräldrarna och systern är läkare.
- Ska jag plugga på universitet ska det vara medicin, så tänkte jag. Samtidigt ville jag bli musiker. Gärna berömd och resa världen runt fast jag har nog inte talang för det. Jag har mer talang som barnläkare, säger Corrado Cilio.
Musicerandet har han, om än tiden är knapp, fortsatt med; elbas, afrikanska trummor och gitarr.

Rekryterades till LUDC

Corrado Cilio kom Sverige från Rom i Italien där han läste medicin och hade börjat arbeta med sin avhandling. Ett år av specialistutbildningen till barnläkare gjorde han i Umeå och där blev han erbjuden att fortsätta med avhandlingen.
Efter disputation i Umeå blev nästa anhalt Lunds Universitets Diabetescenter då Åke Lernmark och Leif Groop var intresserade av att rekrytera honom.
- Jag fick också erbjudande från Toronto men familjen hade bestämt att stanna i Sverige, så valet var ganska lätt, säger Corrado Cilio.

Blåsiga Skåne

Familjen, Corrados fru är svenska, och de båda barnen flyttade till Skåne.
- Här är fantastiskt därför att det blåser så mycket, säger han och förklarar sin märkliga åsikt.
- Oftast tycker vi inte om vinden men när man surfar med en drake högt där uppe, så kallad kitesurfing, är den ens bäste vän. Surfingen ger en unik frihetskänsla.
Oavsett årstid håller han på.
- Fast med våtdräkt. Jag kommer från Italien och ska jag bada får det i alla fall vara runt 25 grader i vattnet, säger han.

Brist på grönsaker och spontanitet

Om den skånska, eller svenska, blåsten är uppskattad gäller det inte för grönsakerna.
- I Italien äter vi olika grönsaker beroende på säsong. Det saknar jag för i Sverige är det samma sak året runt.
En annan sak han saknar från Italien är spontaniteten i umgänget.
- Man knackar på hos vänner och umgås en stund. Här måste allt planeras långt i förväg.

Prestigefullt pris

Corrado Cilio är den förste mottagaren av ”Barndiabetesfondens Johnny Ludvigsson-pris till yngre barndiabetesforskare i Sverige”. Förutom ära och diplom består priset av 50 000 kronor.
- En stor ära, kommenterar Corrado Cilio priset.

Det svåra valet

Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik i Linköping och barnläkare, delar också tiden som forskare och barnläkare.
- Jag tror det är bra för forskningen, säger Corrado Cilio som nu har bestämt sig.
- Ja, måste jag välja mellan forskningen och patienterna blir det patienterna. Den inspiration det innebär att träffa barn varje dag vill jag inte vara utan. Tänk BB-rundan, att få gratulera föräldrarna till ett friskt barn eller att få hjälpa ett sjukt barn - det är känslomässigt stort.

Text: Tord Ajanki
Bild: Stig-Åke Jönsson/Malmö Bild

Publicerad 2009-10-19

forskarprofilen
Corrado Cilio