Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hur mycket sover du - många timmar eller få?

En mycket stor studie visar nu att både för mycket och för lite sömn inte är bra, och att det i synnerhet inte är bra för personer med typ 2 diabetes. Anledningen – det ökar kraftigt risken att dö. Resultatet av studien är publicerad i den ansedda tidskriften Diabetologia.

Uppgifterna som forskarna använt för sina beräkningar kommer från den amerikanska studien US National Interview Survey. Den omfattar totalt fler än 273 000 personer och av dem hade drygt 24 000 typ 2 diabetes. Kartläggningen gjordes åren 2004 till 2015.
Deltagarna själva fick ange hur länge de i genomsnitt sov varje dygn. Sedan delades de in i olika kategorier; fem timmar eller mindre, sex timmar, sju, åtta, nio, tio eller ännu fler timmar.
När relationen mellan sömnens varaktighet och hur många som hade dött beräknades togs hänsyn till deltagarnas ålder, kroppsvikt (BMI), livsstilsfaktorer och allmänt hälsotillstånd.

Lagom är bäst
Flera tidigare forskningsrapporter har visat att för mycket eller för lite sömn kopplas till ökad dödlighet i hela befolkningen. Nu ville forskarna fokusera på om samma förhållande, och i så fall hur mycket, gällde för personer med typ 2 diabetes. Deras slutsats - samma förhållande gäller för diabetiker och att det gör det i än högre utsträckning.
Inte oväntat var dödligheten generellt sett högre bland diabetikerna än befolkningen i stort. Detta oberoende av antalet timmar personen sov.
Som den ideala sömntiden per dygn definierade forskarna sju timmar. Som mått på dödlighet räknade de antal dödsfall per 10 000 personår (ett vanligt mått inom forskningen).
För de som i genomsnitt sov i sju timmar per dygn var måttet 138. För de som sov mindre än fem timmar 215 och tio timmar eller mer 364. Det vill säga mer än två och en halv gång högre dödlighet för långsovarna jämfört med de som sov sju timmar.
Vid en jämförelse med personer som inte hade typ 2 diabetes visade resultaten att med sju timmars sömn per dygn hade diabetikerna en 42-procentigt högre risk att dö. Den ökade risken gällde även för de diabetiker som sov mindre än fem timmar eller mer än tio timmar. Det vill säga amma mönster som vid diabetes men inte lika uttalad i befolkningen i stort.

Kopplat till hälsostatus
Bland typ 2 diabetiker fann forskarna även samband för en del sjukdomsrelaterade dödsfall jämfört med icke-diabetiker. Framför för cancer. Vid sömnvarighet mindre än fem timmar var överdödligheten 41 procent, för åtta timmar 26 procent och tio eller fler timmar 59 procent.
Ett likande förhållande men inte lika uttalat gällde för hjärt- kärlsjukdom.
Ett annat resultat är att siffrorna för dödstal var mer uttalade ju längre man hade haft typ 2 diabetes.
Forskarna påpekar att sambandet för lite eller för mycket sömn utifrån det ”ideal” de använde på sju timmar och dödlighet kan ha många olika orsaker. Den främsta ett dåligt hälsostatus, exempelvis värk som gör det svårt att sova, någon sjukdom som innebär stor trötthet eller olika diabetesrelaterade komplikationer.

Text: Tord Ajanki
 

Länk till en sammanfattning av undersökningen i tidskriften Diabetologia

Association between sleep duration and mortality risk among adults with type 2 diabetes: a prospective cohort study