Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fetmakirurgi – positiva effekter på ämnesomsättningen försvinner fort

Foto av en gastric bypass-operation på ett sjukhus.
I en ny studie som publiceras i tidskriften Obesity har forskarna studerat ämnesomsättningen hos personer med övervikt före och efter att de genomgått en gastric bypass-operation. Foto: iStock/herjua

En ny studie av forskare vid Lunds universitet väcker frågor om hur effektivt det är med fetmaoperation genom gastric bypass. Resultaten visar att de största förändringarna i ämnesomsättningen skedde strax efter operationen. Redan ett år efter operationen närmade sig koncentrationen av metaboliter och fetter samma nivå som före operationen.

Tidigare forskning har visat att en majoritet av dem som genomgår fetmakirurgi ökar i vikt inom fem år efter gastric bypass-operationen. Det är fortfarande inte klarlagt vad som händer med ämnesomsättningen hos personer som har fått en fetmaoperation. I en ny studie som publiceras i tidskriften Obesity har forskarna studerat ämnesomsättningen hos personer med övervikt före och efter att de genomgått en gastric bypass-operation. Studien visar att de största förändringarna skedde strax efter operationen. Ett år senare närmade sig koncentrationen av metaboliter och fetter samma nivå som före operationen hos alla deltagare.

– Att enbart följa upp vikten hos personer som har genomgått fetmaoperation kan vara ett trubbigt instrument för att studera effekterna av ingreppet. Vår studie ger ökad förståelse av vad som händer med ämnesomsättningen i samband med en gastric bypass-operation, säger Peter Spégel, docent i molekylär metabolism vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC) som lett studien.

Snabba förändringar

Studien baserar sig på data från 148 personer med och utan typ 2-diabetes som fick en gastric bypass-operation i Sverige. Deltagarna har lämnat blodprover strax före operationen och vid minst två tillfällen efter operationen. Deras BMI (body mass index) mättes före operationen och vid tre tillfällen efter operationen. Forskarna gjorde detaljerade analyser av fetter och metaboliter i blodet för att studera förändringar i ämnesomsättningen. Redan ett år efter operationen var en del personer tillbaka på exakt samma nivå som före operationen, medan återgången för andra inte var lika markant.

– Vi kunde se förändringarna när deltagarna fortfarande hade ett lågt BMI efter operationen. Genom att studera ämnesomsättningen kan vi få en tidig indikation om att ohälsosamma förändringar är på väg. Vi hoppas att kunskapen kan användas för att följa upp individer efter fetmakirurgi och sätta in förebyggande åtgärder som kan förhindra en kommande viktuppgång, säger Nils Wierup, professor i neuroendokrin cellbiologi verksam vid LUDC och en av huvudförfattarna av artikeln. 

Ökad risk för typ 2-diabetes

Nivåerna av vissa fleromättade fetter ökade direkt efter operationen, för att därefter minska och närma sig samma nivåer som tidigare. Fleromättade fetter är livsviktiga för människan och kan minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl. Studien visade också på en minskning av koncentrationen av en viss typ av aminosyror efter operationen, som sedan ökade. Nivåerna av dessa aminosyror är vanligtvis höga hos personer med insulinresistens och ger ökad risk att utveckla typ 2-diabetes. 

– En slutsats vi drar är att risken för att utveckla typ 2-diabetes minskar kraftigt efter operationen hos individer utan sjukdomen, men ett år senare ser vi återigen en ökad risk. Hos personer som redan hade typ 2-diabetes vid tiden för operationen ser vi en tillbakagång av sjukdomen, men risken för att återgå i sjukdom ökar sedan med tiden, säger Peter Spégel.

Nyttan med fetmaoperationer

Personer som opereras för fetma behöver gå ner i vikt innan operationen med hjälp av en diet. En tidigare studie av samma forskarlag studerade effekterna av lågkaloridieten och gastric bypass-operationen var för sig. Studien visade att dieten hade störst effekt på ämnesomsättningen, medan kirurgin ledde till små förändringar. Nu visar forskarnas senaste studie att de positiva effekterna på ämnesomsättningen avtar hos många redan efter ett år.

– Vi behöver göra fler och större studier för att dra säkra slutsatser. En fördel med fetmaoperationer är att en majoritet av personer med typ 2-diabetes ser en tillbakagång av sin sjukdom efteråt. Och även om en stor andel av de personer som får en fetmaoperation går upp i vikt efteråt så blir det oftast inte en återgång till samma vikt som tidigare. Framöver vill vi titta närmare på vad som händer med ämnesomsättningen på individnivå eftersom det kan se olika ut, säger Nils Wierup.
 

Fetmaoperationer

En fetmaoperation kan öka möjligheterna till ett längre och mer hälsosamt liv för personer med övervikt, men det finns även risk för komplikationer. Gastric sleeve, gastric bypass och duodenal switch är tre exempel på fetmaoperationer. Vid gastric bypass tas en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen bort. En sådan operation leder till att du äter mindre. En fetmaoperation kan leda till minskad risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Personer som redan har typ 2-diabetes kan få bättre blodsockervärden efter operationen och en del kan även sluta med läkemedel. Det beror på att insulinkänsligheten ökar när fetman minskar.

Läs mer om fetmaoperationer på 1177.se
 

Portrait of Peter Spégel. Photograph.

Peter Spégel, docent i molekylär metabolism och lektor vid Lunds universitet
peter [dot] spegel [at] med [dot] lu [dot] se

Länk till Peter Spégels profil i Lunds universitets forskningsportal
 

Porträtt på Nils Wierup. Fotografi.

Nils Wierup, professor i neuroendokrin cellbiologi vid Lunds universitet
nils [dot] wierup [at] med [dot] lu [dot] se

Länk till Nils Wierups profil i Lunds universitets forskningsportal

Fakta om studien

Ämne: Överviktskirurgi
Forskningsområde: Klinisk forskning
Typ av publicering: Peer review-granskad publikation
Studiedesign: Kvantitativ studie, forskarinitierad studie
Experimentell undersökning: In vivo, icke randomiserad intervention i en grupp
Observationsstudie: Longitudinell
Antal patienter i studien: 148
Patientgrupper: Obesitas/typ 2-diabetes

Länk till studien i tidskriften Obesity
 

Finansiärer

Studien har fått stöd av Albert Påhlssons stiftelse, Crafoordska stiftelsen, Novo Nordisk Fonden, Diabetesfonden, Hjelt Foundations, Per-Eric och Ulla Schybergs stiftelse, Diabetes Wellness Sverige, Horizon 2020 (T2DSystems), Vetenskapsrådet och Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).