Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

115-årig kvinnas arvsmassa ska avlöja åldrandets gåta

Hon hade donerat sin kropp till forskningen och när hon dog 115 år gammal insåg forskarna att hennes gåva kunde vara mycket betydelsefull, att hon kunde ge värdefulla bidrag till hemligheten bakom ett friskt åldrande.

Kvinnan, vars identitet inte har offentliggjorts, av forskarna kallas hon för W115, var innan hon dog den äldsta i hela världen. När hon var 113 år testades hennes mentala kapacitet. Hon presterade som en 60 till 75 år gammal kvinna.
När hon föddes, i slutet av förr förra seklet, trodde inte läkarna att hon skulle överleva eftersom hon föddes alldeles för tidigt. Men W115 klarade sig och levde ett långt och friskt liv. Hon flyttade till ett boende för äldre när hon fyllde 105.

Inga tecken på demens

Vid obduktionen fann forskarna inga som helst tecken på demens i hennes hjärna, inte heller några tecken på hjärt- kärlsjukdom.
Det som till sist blev hennes död var en tumör i magen. 15 år tidigare, vid 100, behandlades hon framgångsrikt för bröstcancer.

Lyckad genetisk uppsättning

- Vi vet att hon är speciell. Det måste vara någonting i hennes kropp som skyddat henne mot till exempel demens och vi tror att det är hennes genetiska uppsättning som gett henne det skyddet, säger Jeffrey Barrett, forskare på Sanger Centre i Amsterdam, Holland, till BBC News Health.
- Vi har bara börjat med analyserna av hennes gener, fortsätter han och tillägger att alla data de får fram kommer att vara tillgängliga för andra forskare.

Ovanliga varianter

W115 är utan konkurrens den äldsta person vars arvsmassa ska detaljstuderas på det sätt som de holländska forskarna ska göra.
Den pågående undersökningen rapporterades nyligen på en vetenskaplig konferens i Montreal, Kanada.
- Kvinnan har några ovanliga genetiska sekvenser men vi vet ännu inte vilken roll de har haft för hennes långa och friska liv, säger Henne Holstege, en annan av forskarna i gruppen.
- Vi har bara påbörjat våra analyser och för att verkligen förstå biologin bakom ett långt liv måste vi undersöka hundratals eller tusentals personer, tillägger hon.

Text: Tord Ajanki
Källa: BBC News Health.