Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny analysmetod säkrar effektiv behandling

Metformin är världens mest använda läkemedel vid typ 2 diabetes. Medlet är effektivt och biverkningarna få. Nu har forskare i Malmö/Lund utvecklat en analysmetod som undanröjer det största hindret för att än fler patienter ska kunna ta metformin.

- Har patienten nedsatt njurfunktion kan metformin i sällsynta fall ackumuleras i kroppen vilket leder till möjlksyraförgiftning, ett livshotande tillstånd. Problemet har varit att det inte har funnits någon metod för att mäta halten metformin i blodet, motiverar Anders Frid, överläkare på Endokrinologiska kliniken i Malmö, varför han och forskarkolleger tagit fram en sådan mätmetod.

Tiotal fall av syraförgiftning

- Vi såg ett stort behov av det efter att ha haft ett tiotal fall av mjölksyraförgiftning här i Malmö. Med den nya mätmetoden har vi ett verktyg så att vi kan försäkra oss om att det inte ansamlas metformin i blodet. Konsekvensen blir att fler patienter kan få behandlingen, säger Anders Frid.
Metformin är rekommenderat som förstahandsval vid typ 2 diabetes och trots att medlet är mer än 50 år gammalt står det sig väl i konkurrensen med andra, betydligt dyrare, läkemedel.

Många goda egenskaper

- Alla som kan bör ha metformin. Medlet har så många goda egenskaper, konstaterar Anders Frid.
Bland dem finns att metformin sänker blodsockret utan att öka risken för blodsockerfall och att biverkningarna är få och milda. På senare år har det även visat sig att det verkar förebyggande på hjärtinfarkt.

Tidigare stor osäkerhet

Risken för mjölksyraförgiftning vid nedsatt njurfunktion gör att många läkare har tvekat att skriva ut metformin. Nu visar en undersökning som Malmö/Lund utfört med den nya analysmetoden att försiktigheten, föranledd av osäkerheten, varit överdriven.
Av 137 patienter hade en betydande del en ganska markant försämring av njurförmågan men behandlingen var ändå säker eftersom patienterna inte ackumulerade metformin i kroppen.

Slipper vara oroliga

- Det är första gången vi kan basera behandlingen på mätningar och vi slipper vara oroliga för att patienterna ska ta skada, säger Anders Frid och tillägger.
- Vi hoppas att analysmetoden ska få stor spridning. Priset för ett prov är lågt jämfört med andra behandlingar som i sig är mycket dyrare men inte bättre.

Livshotande tillstånd

Metformin utsöndras via njurarna men om de inte fungerar tillräckligt bra ökar mängden successivt i blodet vilket leder till mjölksyraförgiftning.
Symtomen kan vara mycket varierande men i allvarliga fall är tillståndet livshotande. En av tre patienter avlider trots intensivvård på sjukhus.

Avbryta behandlingen

Det är inte bara vid dålig njurfunktion som mjölksyraförgiftning kan inträffa i samband med metforminbehandling. Även vid akuta sjukdomar då kroppen blir uttorkad, till exempel vid magsjuka, kan medlet ansamlas i kroppen. Därför ska patienter som tar metformin tillfälligt avbryta behandlingen om de blir sjuka.

Text: Tord Ajanki

Länk till artikeln i Läkartidningen: