Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Myter om övervikt

Tjocka äter för mycket. Tjocka äter mycket skräpmat. Tjocka rör för lite på sig. Alla kan gå ned i vikt bara de skärper sig. Viktminskning har enbart positiva hälsoeffekter. Tvärsäkra och vanliga påståenden i vanliga massmedia och i vetenskapliga sammanhang.
En grupp kanadensiska forskare bestämde sig för att syna några av de vanligaste missuppfattningarna. De fann sex förhärskande myter, både utbredda och ofta skadliga.

En person står på en våg
Bild: Dreamstime

Orsakerna till övervikt och fetma är komplexa. Det är för förenklat att förespråka en modell där mängden kalorier du äter minus den mängd gör av med ger status quo, en stadigt jämn kroppsvikt. Modellen tar till exempel inte hänsyn kroppens basala ämnesomsättning, det vill säga den mängd energi som går åt i vila och som varierar från person till person.

Den första myten

Fetma beror framför allt på för lite fysisk aktivitet eller ohälsosamma matvanor

Det är de två vanligaste ståndpunkterna, de två stora, enligt forskarna, som konstaterar att nästan alla program för viktminskning bygger på de ”två stora”, motion och mat.
”Även om det intuitivt känns rimligt saknas tydliga bevis för att det inte finns flera andra orsaker till fetma.” skriver de och exemplifierar med otillräcklig sömn, stress, störningar i ämnesomsättningen och biverkningar av läkemedel.

Den andra myten

Tjocka är soffpotatisar

”Det är ett vanligt påstående att överviktiga är lata och att de borde stiga upp ur soffan. Detta inte bara bland allmänheten utan också bland hälsopersonal.”
De senaste registreringarna från Canadian Health Measures Survey där deltagarna använde stegräknare visar att bara sju procent av kanadensiska barn och ungdomar och 15 procent av de vuxna nådde upp till rekommendationerna. Tjocka flickor gick i medeltal fler steg än normalviktiga, 11 159 steg per dag jämfört med 10 224 steg. Tjocka pojkar 10 256 steg, normalviktiga 12 584 steg men om man räknar ut hur många kalorier de förbrukade så brände de tjocka fler på grund av sin tyngre kropp.

Den tredje myten

Dieter fungerar på lång sikt

Nej, inte alls, menar de kanadensiska forskarna. Ungefär två tredjedelar av de som går ned i vikt går upp lika mycket, eller mer, inom ett år. Nästan alla gör det inom fem år. Fastän det är svårt att gå ned i vikt är det ännu svårare att på sikt behålla viktnedgången. Individen måste kämpa mot grundläggande biologiska mekanismer som vill återta den tidigare kroppsvikten. Individen måste kämpa mot sin egen stenåldershjärna som säger att vi ska samla så mycket energi som möjligt under goda tider. Då har du en reserv i form av kroppsfett att ta av under sämre tider. Idag, när det nästan alltid för de allra flesta finns kaloririk mat i kylskåpet på några stegs avstånd, är det en stor utmaning.
”Återfall ska inte ses som ett misslyckande utan som en ofta förväntad konsekvens av svårigheten med att hantera ett kroniskt och komplext tillstånd som fetma.”

Den fjärde myten

Viktminskning har inga betydande negativa effekter

Bland de negativa effekterna är det känt att förlust av kroppsfett ökar lusten att äta, minskar energiförbrukningen och ökar tendensen till för låga blodsocker. Viktminskning kan också, skriver forskarna, leda till psykologisk stress, ökad risk för depressiva symtom och hormonstörningar.
Dessutom tär ett ”misslyckande” med att behålla viktminskningen på självkänslan, kroppsbilden och det psykiska välbefinnandet.
Fetma är ett kroniskt tillstånd och viktminskning kräver realistiska och hållbara behandlingsstrategier.

Den femte myten

Fysisk aktivitet är bättre än dieter

Förutom alla andra positiva hälsoeffekter som fysisk aktivitet innebär finns det inga övertygande bevis för att enbart träning resulterar i en påtaglig viktnedgång (mindre än två kilo i genomsnitt). En av förklaringarna är att träning ofta åtföljs av stillasittande aktiviteter och ökad aptit som motverkar den ökade energiåtgången vid träning.
Det är dock klarlagt att fysisk aktivitet minskar bukfettet vilket är gynnsamt för hälsan.

Den sjätte myten

Alla kan gå ned i vikt, det handlar om viljestyrka

”Man hör ofta att viktminskning är en fråga om disciplin, om att följa olika program för viktminskning.” skriver forskarna och konstaterar att de individuella skillnaderna i resultat för personer som genomför precis samma program är mycket stora. En del har helt enkelt svårare att minska i vikt än andra.

De kanadensiska forskarna ifrågasätter inte på något sätt alla fördelar överviktiga får om de går ned i vikt. Syftet med deras genomgång är att peka på felaktiga föreställningar om fetma.
”Vår genomgång handlar om missuppfattningar om fetma och ett försök att främja nya tankesätt inom detta område där förutfattade idéer, dogmer och fördomar är så vanliga. Förenklade föreställningar baserade på ”energi in och energi ut” är inte korrekta. Det kan bero på att de inte tar hänsyn till kroppens komplexa bio-psykologiska responser för att försvara en uppnådd kroppsvikt.”

Den här genomgången i Canadian Family Physician om sex myter om fetma kan kompletteras med en genomgång internationella experter gjorde inför World Obesity Day. De pekar på fem snarlika felaktiga föreställningar om övervikt (se länk nedan).

  • Kroppsvikt = kalorier in – kalorier ut.
  • Fetma orsakas av frivillig överätning och inaktiv livsstil.
  • Fetma är ett val av livsstil.
  • Fetma är ett tillstånd, inte en sjukdom.
  • Fetma går oftast att övervinna genom att äta mindre och träna mer.


Länk till artikeln i Canadian Family Physician:
Widespread misconceptions about obesity

Länk till de internationella experternas uttalande:
Experts Unite to End Obesity Stigma: Statement Released on World Obesity Day

Text: Tord Ajanki