Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljögifter ökar diabetesrisk

Höga halter av miljögifterna PCB och DDT ökar kraftigt risken för typ 2 diabetes, visar en undersökning på kvinnor i övre medelåldern.

Trots att PCB och DDT förbjöds i Sverige under 1970-talet har många vuxna fortfarande kvar miljögifterna i sitt blod. Orsaken är att de har lång nedbrytningstid och att de anrikas uppåt i matkedjan
De högsta halterna finns hos rovdjur som äter andra djur vilka har utsatts för miljögifterna. I många fall är människan högst upp i näringskedjan. Ett exempel är vår konsumtion av fisk.

 

Hönan eller ägget
Misstankar om ett samband mellan miljögifter och typ 2 diabetes har funnits länge och visats i flera undersökningar. De kunde dock inte besvara frågan om sambandet var det motsatta, att det var typ 2 diabetes i sig som försämrade förmågan att göra sig med miljögifterna.

Inte bara välfärdsfaktorer
Nu publicerar forskare vid Yrkes- och miljömedicin i Lund samt forskargruppen som arbetar med kärlkomplikationer vid diabetes på LUDC i Malmö, båda vid Lunds universitet, en undersökning som ger ett svar på frågan.
- Vi ska inte bara tänka välfärdsfaktorer som övervikt när vi undersöker riskfaktorer för typ 2 diabetes. Det finns också andra faktorer som kan vara betydelsefulla, förklarar Carl-David Agardh, professor i klinisk diabetesforskning på UMAS i Malmö och LUDC.

Sparade blodprover
Forskarna analyserade sparade blodprover från de kvinnor mellan 50 och 60 år som deltar i den stora undersökningen ”Kvinnors hälsa i Lundabygden”.
När halterna av PCB och DDT i deras blod jämfördes med risken att flera år senare insjukna i typ 2 diabetes framträdde sambandet tydligt. Det blev dessutom starkare ju längre tid som förflöt mellan provtagningen och diagnosen typ 2 diabetes.

Verkar över lång tid
Bland den fjärdedel som hade högst halter av PCB och DDT i blodet var risken flera gånger högre jämfört med kvinnor som inte hade så höga halter av miljögifterna i blodet.
Bland de kvinnor som forskarna följt längst tid och som hade de högsta nivåerna av DDT var riskökningen mer än femfaldig.

Påverkar hormonbalansen
- Våra resultat är mycket starka men de måste bekräftas i större undersökningar, menar Carl-David Agardh.
Förklaringen till sambandet miljögifter och typ 2 diabetes är inte känt men många miljögifter påverkar hormonbalanser i kroppen.

 

Övervikt och miljögifter
En majoritet av kvinnorna i undersökningen var tonåringar när halterna av PCB och DDT var som högst i miljön och forskarna spekulerar i att utsattheten för gifterna kanske är som mest skadlig under puberteten.
- Det kan också vara så att övervikt, vilket vi vet kraftigt ökar risken för typ 2 diabetes, på ett negativt sätt samverkar med miljögifterna, säger Carl-David Agardh.

Lagras i fettväven
Förklaringen skulle kunna vara att ju mer övervikt en individ har desto mer miljögifter kan anrikas i kroppens rikliga fettväv.
En annan förklaring är att överviktiga, som ofta överkonsumerar mat, helt enkelt får i sig mer miljögifter därför att de äter mer.
- Detta är ju bara hypoteser men de kan vara en pusselbit till förklaringen av sambandet miljögifter och typ 2 diabetes, säger Carl-David Agardh.

Fotnot: DDT användes tidigare i stor skala som bekämpningsmedel i jordbruket. Medlet används fortfarande i vissa delar av världen för att bekämpa malariamyggor. I Sverige är användningen förbjuden sedan 1970-talet.
PCB användes bland annat som isolerings- och fogningsmedel i byggnader. Också PCB förbjöds i Sverige i början av 1970-talet.

Text: Tord Ajanki

Undersökningen är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE