Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kortvarig hämning av immunsystemet kan skydda transplantat vid diabetes

Transplanterade insulinproducerande celler hos djur med diabetes kan överleva länge om djuren får tillfällig immunhämmande behandling i samband med transplantationen. Det visar en ny studie i tidskriften Diabetologia av forskare vid Karolinska Institutet i Sverige och Diabetes Research Institute, University of Miami Miller School of Medicine i USA. Resultaten skulle kunna få betydelse för klinisk transplantationsbehandling vid typ 1-diabetes.

Professor Per-Olof Berggren, Karolinska Institutet. Fotograf: Ulf Sirborn
Professor Per-Olof Berggren, Karolinska Institutet. Fotograf: Ulf Sirborn

Transplantation av så kallade Langerhanska öar från bukspottkörteln, innehållande insulinproducerande celler, utgör en lovande behandlingsmetod vid typ 1-diabetes. En komplicerande faktor är dock att cellernas överlevnad och funktion måste säkerställas med långvarig immunhämmande behandling som hindrar immunförsvaret från att attackera transplantaten.

Allvarliga biverkningar

Det är allmänt känt att långvarig användning av sådan generell immunhämning kan ge allvarliga biverkningar som skadar patienten. Dessutom kan immunförsvarets attack på de transplanterade cellerna fortgå trots fortsatt behandling. Därför har man inom transplantationsfältet sökt efter nya sätt att säkerställa de transplanterade cellernas långsiktiga överlevnad och funktion med lite eller till och med ingen immunhämning.

Den nya studien visar att kortvarig immunhämning precis i samband med transplantationen kan vara ett sätt att åstadkomma detta. Hos transplanterade möss och apor lyckades forskarna få de transplanterade cellerna att överleva långt efter att den immunhämmande behandlingen avslutats.
– Våra resultat stödjer etableringen av immuntolerans gentemot de transplanterade cellerna och därigenom ett långsiktigt skydd mot en attack från immunförsvaret efter avslutad behandling, säger Midhat H Abdulreda, forskare på Diabetes Research Institute och försteförfattare till studien.

Förhoppningar om effektiv behandling

Det nya sättet att åstadkomma immuntolerans skulle kunna minska behovet av livslång immunhämning, något som väcker förhoppningar om en effektiv behandling av typ 1-diabetes med färre biverkningar.

– Om resultaten kan upprepas i människa så skulle den här strategin kunna bli banbrytande och resultera i en mer framgångsrik transplantationsbehandling för patienter med typ 1-diabetes, säger Per-Olof Berggren, professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi och Rolf Luft Forskningscentrum för diabetes och endokrinologi, Karolinska Institutet och sisteförfattare till studien.

Länk till artikeln:
“Operational immune tolerance towards transplanted allogeneic pancreatic islets in mice and a non-human primates”

Källa: Pressmeddelande från Karolinska Institutet