Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”En kvalitetsstämpel att bidra till forskningen”

På Världsdiabetesdagen den 14 november uppmärksammar vi alla de barnmorskor i Skåne som bidrar till screeningen av nyfödda barn för typ 1-diabetes och celiaki.
- För oss är det en kvalitetsstämpel att vara med, säger Ida Knutsson, barnmorska och verksamhetschef för Mammakulan i Helsingborg som informerar de blivande föräldrarna om möjligheten att delta i forskningsstudier.

En del av personalen på Mammakulan i Helsingborg: Från vänster: Ida Knutsson (barnmorska och verksamhetschef) och barnmorskorna Janna Johnsson, Jenny Sävmark, Marianne Hjalmarsson och Maria Waldh. Bild: Sara Liedholm
En del av personalen på Mammakulan i Helsingborg: Från vänster: Ida Knutsson (barnmorska och verksamhetschef) och barnmorskorna Janna Johnsson, Jenny Sävmark, Marianne Hjalmarsson och Maria Waldh. Bild: Sara Liedholm

Mammakulan i Helsingborg toppar statistiken över registrerade samtycken. Här har man sedan tidigare erfarenhet av, och upparbetade rutiner för, att delta i forskningsprojekt.

- Vi vill vara med och utveckla sjukvården och då är det viktigt att föra forskningen framåt, säger Ida Knutsson.

En del av personalen jobbar dessutom både på barnmorskemottagningen Mammakulan, där de blivande föräldrarna får information om och samtycker till studien, och på förlossningskliniken där själva screeningprovet tas.

- Vi tar ett par droppar blod från navelsträngen som sätts på ett filterpapper och skickas på analys, säger barnmorskan Maria Waldh.

Astr1d, POInT och PreCiSe

Själva screeningen bär namnet ASTR1D. Om analysen visar att barnet bär på högriskgener för typ 1-diabetes eller celiaki får föräldrarna frågan om de vill delta i preventionsstudierna POInT eller PreCiSe. POInT är en studie där barn med hög ärftlig risk att drabbas av typ 1-diabetes kan delta. Syftet är att pröva möjligheten att vänja dessa barns immunförsvar vid insulin för att förhindra att immunförsvaret en dag istället går till angrepp och förstör de celler i bukspottkörteln som tillverkar insulinet. Insulin är det hormon som gör att vi kan tillgodogöra oss näringen i maten när vi äter. I systerstudien PreCiSe är syftet att undersöka om det, med glutenfri kost eller probiotika, går att förhindra att man, trots hög risk, insjuknar i celiaki (glutenintolerans).Glutenfria tårtor som tack

Glutenfri tårta som tack

Som tack för hjälpen och för att uppmuntra barnmorskorna i deras fortsatta arbete med att samla in screeningproverna, uppvaktas alla deltagande mödravårdscentraler/barnmorskemottagningar samt förlossnings- och BB-kliniker i Skåne med tårta på Världsdiabetesdagen den 14 november. Det blir sammanlagt över 100 tårtor, glutenfria, förstås!

- Personalen på mödravårdscentralerna/barnmorskemottagningarna och förlossnings- och BB-klinikerna gör ett ovärderligt arbete med att informera om, och administrera, alla provtagningarna, säger studiekoordinator Jeanette Åkerstöm Kördel.

Sverige är unikt på många sätt, bland annat för att vi villigt medverkar i forskningsstudier.

- Vi vill att alla som deltar i screeningen och våra forskningsprojekt ska känna sig stolta över att vara med, såväl föräldrar och barn som övrig personal, säger Jeanette Åkerström Kördel.

Fakta om screeningen (ASTR1D)

Astr1d logotyp

I Sverige har omkring 50 000 personer typ 1-diabetes och så många som 300 000 personer tros ha celiaki. Båda är obotliga och livslånga sjukdomar som kräver daglig behandling. Sedan sommaren 2018 tillfrågas alla föräldrar till barn som föds i Skåne att undersöka om deras barn har förhöjd ärftlig risk för någon av sjukdomarna.

Motsvarande screening görs i Tyskland, England, Polen och Belgien inom ramen för forskarnätverket GPPAD (Global Plattform för Prevention av Autoimmun Diabetes) och finansieras av den amerikanska stiftelsen The Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust.

Mer information: www.gppad.org/sv

Fakta typ 1-diabetes och celiaki

Båda sjukdomarna är autoimmuna, dvs det är kroppens eget immunförsvar som angriper den egna vävnaden. Vid typ 1-diabetes förstörs de insulinproducerande betacellerna som hjälper kroppens celler att ta upp näring och vid celiaki förstörs slemhinnan i tunntarmen vilket gör att den inte kan ta upp näring. Ärftligheten för de båda sjukdomarna sitter delvis i samma gener och det är inte ovanligt att celiaki även uppträder i familjer med typ 1-diabetes och tvärtom.

Vid typ 1-diabetes får man själv reglera blodsockret med hjälp av tekniska hjälpmedel och sprutor som injicerar insulin. Vid celiaki består behandlingen av glutenfri kost resten av livet.

Studierna POInT och PreCiSe drivs av Region Skåne och Lunds universitet.