Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bättre sockerkontroll utan inflammation

Kan ett gammalt väl känt antiinflammatoriskt läkemedel från 1800-talet förbättra sockerkontrollen vid typ 2 diabetes? Mindre undersökningar har visat så goda resultat att det nu startar en större studie som ska ge definitivt besked.

Att antiinflammatorisk behandling förbättrar blodsockerkontrollen får stöd av den teori som säger att de olika diabetessjukdomarna har en gemensam bakgrund i ett komplext samspel mellan olika processer i kroppen som rör både inflammation och ämnesomsättning.

Lågintensiv men långvarig

På LUDC, och på många andra forskningscentra i världen, arbetar forskargrupper med att i detalj söka förklara de grundläggande mekanismerna bakom att en lågintensiv men långvarig inflammation bidrar till diabetes genom att försämra insulinets effekter i kroppsvävnaderna, så kallad insulinresistens.

Länken övervikt och diabetes

Motståndet mot insulinet å sin sida har ett starkt samband med övervikt och fetma och kanske kronisk inflammation är den länk som förklarar det täta kopplingen mellan övervikt och typ 2 diabetes.
En indirekt bekräftelse på det vore om behandling med salsalat, ett antiinflammatoriskt läkemedel som upptäcktes redan i slutet av 1800-talet, förmår förbättra kontrollen av blodsockret vid typ 2 diabetes.

Försök i ett år

Forskare vid Joslin Diabetescenter i Boston, USA, ska under ett år behandla vuxna typ 2 diabetiker som inte lyckats så väl med blodsockerkontrollen trots medicinering.
Knappt 600 personer ska rekryteras till studien, hälften av dem får salsalat, hälften placebo, det vill tabletter som inte har någon effekt.
Under studietiden ska deltagarnas blodsocker noggrant följas.

Flera gynnsamma effekter

Samma forskargrupp har tidigare utvärderat salsalat i en mindre undersökning med färre deltagare under tre månader. Resultaten visade att blodsockerläget förbättrades och att insulinresistensen minskade.
Forskarna kunde även se att en gen som reglerar graden av inflammation till viss del hämmades.

Säkert och billigt

Joslinforskarna framhåller flera fördelar med att använda ett gammalt välbeprövat läkemedel. Den viktigaste är att biverkningarna är väl kända. En annan fördel är att medlet inte längre har något patentskydd blir framställning och behandling billig.

Liknar aspirin

Redan 1876 rapporterade tyska forskare att salsalat hjälpte diabetespatienter att kontrollera blodsockret. Sedan föll upptäckten i glömska.
Salsalat liknar aspirin och andra smärtstillande, antiinflammatoriska läkemedel. Salsalat är ett förstadium till acetylsalicylsyra, som är den verksamma substansen i bland andra aspirin, men salsalat har inte riktigt samma verkansmekanism.
Salsalat finns inte i något läkemedel som är registrerat i Sverige.

Text: Tord Ajanki