- Om andra studier kan bekräfta våra resultat skulle tillskott av vitamin D kunna reducera diabetesrisken i hela befolkningen, säger huvudförfattaren till undersökningen, Barara Thorand vid Helmholtz Zentrum München, Tyskland, till Science Daily.
Solens ultravioletta strålar
Vår främsta källa till D-vitamin är solens ultravioletta strålar som huden omvandlar till vitamin D. Det är känt att många har brist på vitaminet, i synnerhet i länder långt från ekvatorn med få soltimmar och särskilt under vinterhalvåret.
De tyska forskarna har under i medeltal elva år följt ett stort antal individer som inte hade diabetes när undersökningen började.
Halten av D-vitamin och 13 olika markörer för låggradig inflammation registrerades.
Fördubblad risk
När den tredjedel av deltagarna som hade högst halt av vitamin D jämfördes med den tredjedel som hade lägst halt visade det sig att risken att insjukna i typ 2 diabetes var dubbel så stor för de med låg halt vitamin D. Risken kvarstod även efter att forskarna hade tagit hänsyn till andra riskfaktorer för typ 2 diabetes.
När också markörerna för inflammation jämfördes hos personerna i vardera tredjedelen förstärktes resultatet ytterligare. De med låg halt vitamin D hade mer pågående låggradig inflammation än de med hög halt.
Förklaring till sambandet
”Vår undersökning är den första som i kombination har studerat D-vitamin och markörer för inflammation. Eftersom markörerna gav ett ännu tydligare resultat kan inflammation vara en av de faktorer som förklarar sambandet brist på D-vitamin och typ 2 diabetes.” skriver forskarna.
Text: Tord Ajanki
Undersökningen är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Diabetes Care