Forskare från Sydney i Australien annonserade i en dagstidning efter frivilliga deltagare till ett försök att undersöka vad överätning får för konsekvenser. Under 28 dagar fick deltagarna äta en noggrant beräknad kost som innebar att de skulle äta mer än de hade behov av.
Friska medelålders
17 medelålders friska deltagare med typ 2 diabetes i familjen jämfördes med 24 som inte hade diabetes i släkten. De båda grupperna var matchade med varandra så att de var lika gamla, hade samma kroppsvikt och på andra sätt jämförbara livsstilar.
Innan undersökningen startade undersöktes deltagarnas vikt, fettfördelning i kroppen och insulinnivåer i blodet. Samma prover gjordes dag tre och dag 28 när studien avslutades.
Diabetes i släkten
- Det är väl känt att släktingar till typ 2 diabetiker har ökad risk att själv insjukna. Vi ville studera vad som händer när de överäter under den period av livet när de fortfarande är unga och friska utan störningar i ämnesomsättningen, säger en av forskarna, Lesley Campbell, till Science Daily.
Högre insulinnivåer
Redan efter tre dagar var det skillnad mellan de båda grupperna. Inte i kroppsvikt men de med diabetes i släkten hade högre halter av insulin i blodet vilket är ett tecken på insulinresistens.
Motståndet mot insulin i kroppens vävnader, i muskler, fett och lever, gör att de insulinproducerande betacellerna måste producera mer insulin för att hålla blodsockret inom normala nivåer.
På sikt skadar stressen betacellerna och deras kapacitet att utsöndra insulin minskar. Insulinresistensen kan starta många år innan typ 2 diabetes är ett faktum.
Chips och choklad
Under de 28 dagarna åt deltagarna 1 250 kalorier extra varje dag, de kunde själva välja bland fettrika produkter som chips, chokladkakor och efterrätter med mycket grädde.
När studien avslutades var skillnaden mellan grupperna uttalad också vad gäller kroppsvikten.
De som inte hade typ 2 diabetes i släkten hade i genomsnitt gått upp 2,2 kilo. De med diabetes i släkten 3,4 kilo. Deras insulinnivåer i blodet var också avsevärt högre.
Skadligt för genetiskt känsliga
- Vår undersökning visar hur snabbt kroppen reagerar på överätning och hur skadligt det kan vara hos de som är genetiskt mottagliga för övervikt, säger Lesley Campbell och tillägger.
- Vi förväntade oss att det skulle vara skillnad mellan grupperna men blev förvånade över att den var så stor.
Det är första gången den här sortens undersökning utförs. I det kontrakt forskarna skrev med deltagarna innan studien startade ingick hjälp att efter gå ned de extrakilon de hade fått.
Text: Tord Ajanki