Någon fullständig förklaring till andramålet-fenomenet finns inte men det har iakttagits upprepade gånger i snart hundra år. I korthet kan det beskrivas som att blodsockret inte stiger lika mycket vid lunch om personen har ätit frukost.
De brittiska forskarna undersökte vid tre tillfällen med ett par veckors mellanrum åtta överviktiga medelålders patienter med typ 2 diabetes.
Frukost och lunch
Vid det första undersökningstillfället åt deltagarna en frukost och därefter lunch. Båda måltiderna var standardiserade så att de innehöll ett bestämt antal kolhydrater.
Den andra dagen hoppade man över frukosten men lunchen var som vid det örsta undersökningstillfället.
Dag tre var också utan frukost och en timme före lunch injicerades arginin, en aminosyra som stimulerar frisättningen av insulin från betacellerna.
Under hela undersökningen fortsatte deltagarna med den vanliga blodsockersänkande behandling, enbart kost eller kost och diabetestabletten metformin.
Utnyttja en naturlig mekanism
Resultatet av undersökningen visar att ökningen av blodsockret på grund av lunchmåltiden var 95 procent lägre om deltagarna ätit frukost. Dag ett var ökningen 0,68 mmol/l, dag två 12,3 mmol/l och dag tre, när deltagarna hade fått arginin men ingen frukost 7,88 mmol/l.
- Om resultaten står sig i en större undersökning så är detta ett sätt att utnyttja en naturlig mekanism hos kroppen för att kontrollera blodsockret istället för att använda mer läkemedel, konstaterar forskningsledaren Roy Taylor, från universitetet i Newcastle till Reuters Health.
Text: Tord Ajanki