Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Starkt samband vitaminbrist bland unga och framtida diabetesrisk

Brist på vitamin D är vanligt i alla åldersgrupper. Nu visar en undersökning att ju större vitaminbrist en ungdom har desto vanligare är det att de har allvarliga riskfaktorer för att senare i livet insjukna i diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.

Forskarna, bland annat från Johns Hopkins University i Baltimore, USA, som upptäckte det mycket starka sambandet mellan vitaminbristen och riskfaktorerna undersökte drygt 3 500 ungdomar i åldrarna 12 till 19 år.

Viktigt för skelettet
Vitamin D har framför allt studerats i samband med skelettets uppbyggnad och det är väl känt att en allvarlig brist orsakar en skör benstomme. Tack vare tillsats av vitaminet i olika matvaror är den extrema bristen, som exempelvis orsakar Engelska sjukan (rakitis) idag mycket ovanlig.

Hjärtsjukdomar och diabetes
På senare år har forskarna alltmer fokuserat på D-vitaminets roll för att skydda mot hjärt- kärlsjukdomar som infarkt, stroke och hjärtsvikt.
Även sambandet mellan vitaminbrist och diabetes, högt blodtryck och andra hälsorisker har alltmer uppmärksammats (se länkar nedan). Men detta gäller i huvudsak bland vuxna.

Första stora studien på unga
”Såvitt vi vet är detta den första landsomfattande studien där sambandet undersökts hos unga individer och våra resultat samstämmer med liknande studier som utförts på vuxna.” skriver forskargruppen och tillägger.
”Även om hjärt- kärlsjukdom oftast förekommer efter 50 årsålder finns det många bevis för att riskfaktorerna grundläggs redan i barndomen.”

Högt blodtryck och blodfettsrubbningar
Bland de undersökta ungdomarna var knappt 18 procent överviktiga, nästan lika många var bukfeta. Drygt sex procent hade högt blodtryck och 2,5 procent förhöjda blodsockervärden. Också blodfettsrubbningar var vanliga, mer än var femte hade för låga nivåer av HDL-kolesterol (det goda kolesterolet) och ungefär lika måna för höga halter av triglycerider.

Halten vitamin avgör
När forskarna jämförde förekomsten av dessa väl kända riskfaktorer för hjärt – kärlsjukdom, typ 2 diabetes och metabola syndromet med ungdomarna halter av vitamin D i blodet visade sig sambandet tydligt.
Ju mindre vitamin D desto vanligare var någon eller några av riskfaktorerna. Sambandet kvarstod oberoende om individen var över- eller normalviktig.

Förhöjda blodsocker
När ungdomarna delades in I fyra grupper var förhöjda blodsockervärden två och en halv gång så vanligt i den grupp med lägst halt vitamin D jämfört med den grupp som hade de högsta nivåerna.
”Även om de exakta mekanismerna för sambandet brist på vitamin D och höga blodsocker inte är kända finns det alltfler bevis för att vitaminet direkt påverkar de insulinproducerande cellernas funktion.” skriver forskarna och hänvisar till djurförsök som visat att höga doser vitamin D förhindrar utvecklingen av diabetes.

Långtidsuppföljningar krävs
Enda sättet att säkert avgöra hur hårt de olika riskfaktorerna för typ 2 diabetes och hjärt- kärlsjukdom bland ungdomar slår senare i livet måste undersökningar där deltagare följs under lång tid utföras.
”Vidare krävs det studier där en del av deltagarna får vitamintillskott och andra inte innan tillskott av vitamin D för att förebygga framtida sjukdom kan rekommenderas.” skriver forskarna.
Bland deras deltagare var det endast drygt tre procent som tog tillskott av vitamin D. De hade också, inte oväntat, högre nivåer av vitaminet i blodet.

Text: Tord Ajanki


Undersökningen är publicerad i tidskriften Pediatrics