Diabetes är ett växande folkhälsoproblem, som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och njursvikt. En internationell studie som har letts av Lunds universitet visar nu att follistatin kan användas som en biomarkör för att förutse typ 2-diabetes. Follistatin är ett protein med koppling till ämnesomsättningen.
– Vi har upptäckt att follistatin kan användas som en biomarkör för att förutse risken att få typ 2-diabetes hos personer som ännu inte utvecklat sjukdomen, säger Yang De Marinis, docent med inriktning på genetik och diabetiska komplikationer vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC), som har lett den internationella studien.
Tvärvetenskapligt samarbete
Den tvärvetenskapliga studien, som publiceras i Nature Communications, är ett samarbete mellan flera forskningsinstitut, sjukhus och läkemedelsföretag i Europa, USA och Kina. Forskningen är baserad på fyra befolkningsstudier med omkring 6500 individer från olika delar av Europa. Sambandet mellan cirkulerande follistatin och en risk för att utveckla typ 2-diabetes visade sig i den svenska befolkningsstudien Malmö Kost Cancer. Av 4195 deltagare var det 577 som utvecklade typ 2-diabetes under en uppföljningstid på 19 år.
– Deltagare som verkade friska och som senare utvecklade typ 2-diabetes hade högre nivåer av follistatin i början av studien jämfört med de individer som inte fick sjukdomen. Förutsägelsen påverkas inte av andra faktorer, som ålder, BMI, kost, rökning och fysisk aktivitet, säger Yang De Marinis.
Sambandet återfanns i en finsk befolkningsstudie med 1079 individer som följdes under fyra års tid.
Ökad insulinresistens
Studien ger även ökad förståelse för hur follistatin påverkar kroppens fettsyror och insulinresistens hos personer med risk för att utveckla typ 2-diabetes. Undersökningar med magnetkamera visade att individer med högre nivåer av follistatin också hade en högre grad av insulinresistens i fettvävnaden, högre nivåer av fett i levern samt mer fettsyra i blodet. Forskarlagets experiment i provrör med mänskliga stamceller som hade omvandlats till fettceller visade att de celler som exponerades för höga nivåer av follistatin också utsöndrade mer fettsyror.
– Fyndet pekar på att förhöjda nivåer av follistatin leder till fettansamling i levern och insulinresistens. Det kan förklara varför höga nivåer av follistatin ökar risken för typ 2-diabetes, säger Yang De Marinis.
Kartläggning av gener
Forskarnas kartläggning av gener hos individerna i två olika befolkningsstudier kastar även nytt ljus över genetiska faktorer bakom höga nivåer av follistatin. Kartläggningen, som gjordes med GWAS (genomtäckande associationsstudie), visade att en specifik gen (GCKR, glukokinasreglerande protein) hade en särskilt stark koppling till höga nivåer av follistatin. Resultatet tyder på att genen reglerar follistatin.
– Vår studie visar att follistain är en ny biomarkör som kan förutse risken för typ 2-diabetes flera år innan en diagnos kan ställas. Vi beskriver också mekanismer som ger nya ledtrådar kring hur förhöjda nivåer av follistatin bidrar till utvecklingen av typ 2-diabetes. I framtiden hoppas jag att vår biomarkör kan användas för att sätta in förebyggande åtgärder, säger Yang De Marinis.