Forskare i den stora finska undersökningen FinnDiane Study har kartlagt hur vanligt det är att den svåra formen av diabetiska ögonförändringar, så kallade proliferativ retinopati (se förklaring nedan) går i familjer.
Kända riskfaktorer
Efter 15 år eller mer med typ 1 diabetes har åtta av tio patienter utvecklat den lindrigare formen av ögonförändringar, vilka sällan hotar synförmågan.
Av dessa 80 procent får var femte synhotande förändringar, proliferativ retinopati.
Kända riskfaktorer är hur lång tid sjukdomen har varat, högt blodtryck, dålig blodsockerkontroll och om njurarna utsöndrar protein i urinen.
Vissa går helt fria
Riskfaktorerna förklarar en del av förekomsten men inte allt. Även andra faktorer har betydelse.
Det visar inte minst att vissa patienter som har haft typ 1 diabetes en lång tid, som inte har välreglerat blodtryck och blodsocker ändå klarar sig från ögonförändringar.
Till de andra faktorerna hör ännu så länge okända genetiska varianter som gör patienten mer eller mindre känslig för retinopati.
Samband med njurskador
”Det är värt att notera att allvarliga ögonförändringar har ett samband med diabetiska njurskador, en komplikation som åtminstone till viss del är genetiskt bestämd. Ett sådant samband antyder att ärftliga faktorer också kan bidra till utvecklingen av proliferativ retinopati.” förklarar de finska forskarna syftet med undersökningen.
Image name: Jamstock_Dreamstime._9931269.jpg
400 syskon
Bland de 4 800 deltagarna i FinnDiane-undersökningen finns det 188 familjer där minst två syskon har typ 1 diabetes. Det totala antalet syskon som ingick i undersökningen var nästan 400.
I medeltal hade de insjuknat när de var drygt 14 år och i genomsnitt hade de haft typ 1 diabetes i nästan 30 år.
Genom att studera deras patientjournaler där bland annat fotografier av ögonbottnarna och blodtrycks- och blodsockernivåer fanns registrerade kunde forskarna bedöma den ärftliga risken.
Kraftigt ökad risk
Nästan var tredje (31 procent) hade utvecklat proliferativ retinopati, 115 av 369.
Resultatet visade också att anhopningen i familjerna var stor.
När det ena syskonet hade komplikationen är risken för det andra nästan tre gånger större att drabbas.
Sambandet kvarstod även efter att forskarna tagit hänsyn till de sedan tidigare kända riskfaktorerna som sjukdomens längd, blodtryck och blodsocker.
”Detta visar att genetiska riskfaktorer kan förklara ungefär 50 procent av risken för att drabbas av den svåra formen av retinopati.” skriver forskarna.
Text: Tord Ajanki