Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytt läkemedel mot typ 2-diabetes visade minskad risk att dö i hjärtkärlsjukdom

Patienter med typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom löper en signifikant minskad risk för att dö i samband med en hjärtkärlhändelse om de behandlas med Jardiance i stället för placebo i tillägg till standardbehandling. Det visar en internationell studie med över 7 000 patienter som presenterades på torsdagen vid den stora europeiska diabeteskonferensen EASD:s möte i Stockholm.

Runt hälften av alla dödsfall hos personer med typ 2-diabetes orsakas av hjärt- kärlsjukdomar. Det beror på att högt blodtryck, ateroskleros (åderförkalkning), övervikt och fetma är vanligare inom denna grupp – faktorer som starkt ökar risken för hjärtkärlsjukdom och död. Personer med typ 2-diabetes löper två till fyra gånger högre risk att drabbas av hjärtkärlsjukdom.

Följdes upp i tre år
Av de drygt 7 000 personer med typ 2-diabetes som ingick i studien behandlades 4 687 med en daglig dos Jardiance (empagliflozin) och 2 333 med overksamt medel (placebo). Samtliga fick samtidigt standardbehandling för att sänka blodsocker, blodtryck och kolesterol. Syftet var att få veta hur många som dog i hjärt-kärlsjukdom eller drabbades av icke dödlig hjärtinfarkt eller icke dödlig stroke under studiens gång. Patienterna i studien följdes upp i snitt drygt tre år. Resultaten har presenterats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Någon signifikant skillnad i risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke fanns inte mellan grupperna. Däremot var följande resultat signifikanta:

  • Sammantaget minskade risken att drabbas av hjärtkärlhändelse för dem som behandlades med Jardiance med 14 procent jämfört med placebo.
  • Risken för död i samband med hjärtkärlhändelse minskade med 38 % hos dem som fick Jardiance jämfört med placebo. Av dem som fick Jardiance avled 3,7 procent i hjärt-kärlsjukdom mot 5,9 av dem som fick placebo.
  • Risken för sjukhusinläggning på grund av hjärtsvikt minskade med 35 % hos dem som fick Jardiance jämfört med dem som fick placebo. Av dem som fick Jardiance behövde 2,7 procent vårdas på sjukhus på grund av hjärtsvikt mot 4,1 procent i placebogruppen.
  • Risken för död oavsett orsak var 32 % mindre hos dem som behandlades med Jardiance jämfört med dem som fick placebo. 5,7 procent avled i gruppen som behandlades med Jardiance jämfört med 8,3 procent av dem som fick placebo.För dem som fick Jardiance rapporteras ett ökat antal genitala infektioner. Jardiance tolererades väl överlag.

Minskad risk
Forskarnas slutsats är att för patienter med typ 2-diabetes och hög risk för hjärt-kärlsjukdom minskar risken för att drabbas av hjärtkärlhändelse samt död oavsett orsak, om de behandlas med Jardiance som tillägg till standardbehandling.
- 38 procent riskreduktion avseende kardiovaskulär död och 32 procent minskning i totalmortalitet är imponerande resultat säger endokrinolog och biträdande professor Johan Jendle, Centralsjukhuset i Karlstad. Detta är efterlängtat och kan komma att betyda mycket för diabetesvården och för patientern

Minskar upptag av glukos
Jardiance minskar njurarnas återupptag av glukos (blodsocker) från urinen genom att hämma effekten av ett speciellt transportprotein (sodium-glukos-transportör 2). Därmed försvinner mer glukos ut ur kroppen med urinen och blodsockret sänks. Även blodtrycket minskar något.
Omkring 350 000 personer i Sverige beräknas ha typ 2-diabetes, varav 10 och 20 procent av befolkningen över 65 år enligt Diabetesförbundet.

Källa: Pressmeddelande från Boehringer Ingelheim AB