Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Vården missade det självklara blodprovet - Lina riskerade livet

Bland många andra symtom hade hon alla fyra klassiska på obehandlad diabetes – stor trötthet, kraftig viktnedgång, stor törst, stora urinmängder. Efter ett och ett halvt och år, femton till tjugo sjukhusbesök och otaliga undersökningar hade ännu ingen tänkt på att kontrollera hennes blodsocker.

- Det var så många som borde ha förstått, eller åtminstone ha undersökt. Ja, nog har jag tappat förtroende för sjukvården, säger Lina Lindo och tillägger.
- Det var faktiskt en läkarkandidat som satt med på ett av mina läkarbesök som frågade om någon hade kontrollerat sockret. Jag skulle gärna vilja veta vem han var. Kanske han räddade mitt liv.

En enkel diagnos att ställa

Att ställa diagnosen diabetes är inte svårt. Det räcker med ett enkelt urin- eller blodprov som visar om blodsockret är för högt. Om det är det är det diabetes. Diagnosen är också billig, den kostar några tior.
I kombination med de klassiska symtomen går gränsen för diabetes vid 7 mmol/l om man är fastande. Efter en måltid vid 11 mmol/l. Lina Lindos blodsocker var 16.
Finliret, att ta reda på vilken typ av diabetes det är, är en senare fråga. Det viktiga är att ställa diagnosen och att börja behandla.

Kraftig avmagring.

Livrädd för nålar och blod

Vi är framme i juni 2008, då hade Lina Lindo mått dåligt i nästan två år. Och nu äntligen hade man kollat hennes blodsocker.
- Det ringde en läkare från Akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Jag satt på en buss på väg till en studentfest och läkaren var inte särskilt smidig, hon sa att jag måste komma in på akuten, att jag hade typ 1 diabetes och att jag måste lära mig att ta sprutor, berättar Lina Lindo.
Hon var 24 år och livrädd för nålar och för blod och hon visste ingenting om diabetes utom just att det handlade om många sprutor och många blodprov.
- Jo, jag var väl en sådan som trodde att diabetes berodde på att man åt mycket godis, säger hon.
På akuten bekräftades diagnosen typ 1 diabetes och samma dag blev hon inskriven på Endokrinologiska klinikens dagvårdsavdelning.

Gick ned 30 kilo

- Där var det stick i fingret var fjärde timme och en massa information.
På Endokrinologen mättes också hennes långtidsvärde för blodsockret, HbA1c. Värdet var så högt att personalen menade att hon legat runt 20 mmol/l, sannolikt i ett och ett halvt till två år.
Inte undra på att hon under den perioden ständigt varit trött, törstig och hade minskat 30 kilo i vikt. Med så höga sockervärden under så lång tid är risken för en syraförgiftning, ett livsfarligt tillstånd, mycket hög.
- Efter de första 15 kilona tyckte jag att jag var duktig som kunde gå ned så mycket. Men sen, i kombinationen med tröttheten och alla olika infektioner, så förstod jag att allt inte stod rätt till, säger Lina Lindo och tillägger.
- Värst var nog infektionerna. Under ett och ett halvt år var jag aldrig fri från infektioner och det tärde mig, det var framför allt det som fick mig att må psykiskt dåligt. Jag hade en enorm oro över min hälsa och att ingen läkare hade något svar.
 

Trötthet.

En lång tröstlös vandring

Det var då den långa vandringen mellan olika läkare, olika undersökningar och behandlingar började. Infektioner i underlivet som behandlades med salvor. Cystor som skulle opereras bort, hon hann bli nedsövd innan man såg att det var hårsäcksinflammationer, som inte opereras.
Svårigheter att öppna munnen ledde henne till käkkirurgen där hon fick en träfjäder som hon hade några månader för att träna sig att bända upp käken. Det var nog visdomständer, de skulle också bort.
- Jag var på sjukhuset var och varannan vecka. Tur att läkarkandidaten frågade om annat än de mest aktuella symtomen och tänkte att det kunde vara diabetes, konstaterar Lina Lindo.
 

Stor törst.

En helt normal huvudvärk

När hon kom till endokrinologen hade hon hamnat rätt, där vände det. Hon började ta insulin och symtomen försvann. Hon fick lära sig om typ 1 diabetes, hur insulindosen ska beräknas och hur den ska injiceras.
- Efter diagnosen har jag fått mycket mer positiva tankar om sjukvården. Min diabetesläkare är mycket bra och diabetessjuksköterskan är fantastisk,
Idag har Lina Lindo haft typ 1 diabetes i fem år. Hon har insulinpump och det fungerar bra.
- Det flyter på och jag är nöjd. Får jag huvudvärk nu kan jag bli glad därför att det är en helt vanlig huvudvärk. En sån som andra också har.

Berättat för Tord Ajanki

FAKTA:
Avmagring: Den kraftiga avmagringen vid obehandlad eller dåligt skött diabetes beror på  insulinbrist. Den gör att energin från maten i form av glukos inte kommer in i kroppens organ och celler.  Kroppen börjar då istället att bryta ned muskler och fett.
I den processen bildas giftiga syror (ketoner) i blodet vilket kan leda till medvetslöshet, ett diabeteskoma.

Stora urinmängder: Njurarna har ett tröskelvärde för hur mycket socker de kan återanvända. Över det värdet börjar socker utsöndras med urinen och de stora sockermolekylerna drar med sig vätska. Den ökade törsten är ett sätt att kompensera för de stora vätskeförlusterna via urinen.
 

Sidansvarig:
Min historia

Berättelsena är skrivna av personer som delar med sig av sina egna upplevelser och erfarenheter av hur det är att leva med diabetes. Redaktionen tar varken ställning för eller emot innehållet.

 

Skriv till oss!

Vill du också berätta din historia? Om du vill får du vara anonym och underteckna med signatur men vi på redaktionen vill veta vem du är.
Redaktionen förbehåller sig rätten att inte publicera inskickade berättelser. 

Skicka din berättelse till redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)