Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Plötsligt föll bitarna på plats

Jag fick diagnosen Diabetes typ 1 för knappt ett år sedan. Liksom många andra måste jag haft det en tid utan min vetskap, jag drogs med eviga infektioner som avlöste varandra under flera månader. Jag var helt fysiskt utmattad på grund av detta, jag orkade knappt gå i en trappa utan att bli totalt andfådd, vilket förstås även påverkade min mentala hälsa, då jag inte orkade göra något.

I februari var jag så fruktansvärt less och utmattad att jag till slut gick till doktorn, som skickade mig till S:t Görans Sjukhus där jag blev inlagd med högt blodsocker. Med ett HBA1c på 122.
Helt plötsligt föll bitarna på plats. Varför jag gått ner så mycket i vikt. Varför jag druckit vatten i kopiösa mängder.

Det har tagit många månader av anpassning och nya rutiner. I början fick jag känning varannan dag och det var min största rädsla, innan jag insåg att det inte var så farligt och med hjälp av druvsocker och mjölk, var jag snabbt på banan igen.
Jag tränar tre gånger i veckan och går många promenader. Jag äter mycket lågkolhydrat kost (fast med en hel del frukter och grönsaker) vilket har gett mig stabilt blodsocker.

En sak som jag tycker är väldigt intressant är forskningen kring gluten, där indikationer visar att för mycket gluten i kosten till barn under ett år misstänks öka risken för Diabetes typ 1, inflammatoriska tarmsjukdomar, astma och reumatism.
I min familj finns glutenintolerans, tarmsjukdomar, diabetes typ1 och reumatism och det är inte för intet man börjar undra om ett samband med glutenkost kan spela in.

Tack för mig!
F

Min historia

Berättelsena är skrivna av personer som delar med sig av sina egna upplevelser och erfarenheter av hur det är att leva med diabetes. Redaktionen tar varken ställning för eller emot innehållet.

 

Skriv till oss!

Vill du också berätta din historia? Om du vill får du vara anonym och underteckna med signatur men vi på redaktionen vill veta vem du är.
Redaktionen förbehåller sig rätten att inte publicera inskickade berättelser. 

Skicka din berättelse till redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se