Onödigt lägga negativ energi på något som inte ändras

Jag fick typ 1 diabetes för snart fem år sedan när jag var 28 år. Jag jobbade då i en väldigt stressig miljö. Även om jag trivdes med mitt jobb och arbetskamrater så innebar det långa dagar och hård arbetsbelastning, berättar Anna-Mia Thysell.

Min kloka mamma och man sa till mig vid ett flertal tillfällen att jag skulle ta det lugnare men jag trodde (eller intalade mig själv) att jag hade det under kontroll. Jag tror starkt på att stressen var en av anledningarna som utlöste diabetesen.
Sedan jag fick diabetes har jag bytt bransch och jobbar nu som personlig tränare, kostrådgivare och massör. Ett val jag inte har ångrat!

Jag har alltid tränat och under de senaste tio åren har jag även varit väldigt intresserad av kosten. Det är fantastiskt roligt att hjälpa människor till ett hälsosammare liv. Vissa veckor tränar jag  fem till sju pass per vecka och det är egentligen inte förrän den senaste tiden som jag kommit fram till vilken typ av träning som fungerar bäst med sjukdomen.
Jag har även hittat ett sätt att äta som underlättar att hålla bra värden. Det är viktigt att man hittar ett sätt att äta som man trivs med och som blir en livsstil. Jag tror inte på att man ska äta på ett visst sätt endast för att försöka ha bra blodsockervärden, det håller inte i längden och man mår inte bra om man inte gillar maten man äter.
Jag skulle väldigt gärna leva utan diabetesen men eftersom det alternativet inte finns så får jag försöka acceptera sjukdomen. Det är onödigt att lägga negativ energi och tankar på något som ändå inte kommer att ändras. Ibland har jag en "dipp" men då försöker jag tänka på allt annat värre som man kan drabbas av.

Jag tycker det kan vara frustrerande att diskutera kost och träning med en dietist eller läkare som inte själv har diabetes. Jag försöker därför se det som att jag är lyckligt lottad som har en "unik kompetens" och kan hjälpa andra diabetiker med träning och kost.

Jag har höga krav på mig själv och då även när det gäller att ha bra blodsockervärden. Nu när jag är i början av en graviditet (håller tummarna på att allt går som planerat) så har jag insett hur en graviditet påverkar mina värden. Jag tar även levaxin för sköldkörteln så jag ska bli inskriven hos ett team som jag ska ha regelbunden kontakt med under hela graviditeten eftersom det nu är extra viktigt att värdena ligger bra. Det kan vara frustrerande att värdena inte ligger bra trots att man gör allt rätt men det ända jag kan göra är mitt bästa och se det som en ny utmaning.

Anna-Mia Thysell

anna-mia [at] palmerfriskvard [dot] se (E-post Anna-Mia)

Min historia

Berättelsena är skrivna av personer som delar med sig av sina egna upplevelser och erfarenheter av hur det är att leva med diabetes. Redaktionen tar varken ställning för eller emot innehållet.

Skriv till oss!

Vill du också berätta din historia? Om du vill får du vara anonym och underteckna med signatur men vi på redaktionen vill veta vem du är.
Redaktionen förbehåller sig rätten att inte publicera inskickade berättelser.

Skicka din berättelse till redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se