Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Möter upp med rätt dos insulin

Är det möjligt att ha ett HbA1c på 38 mmol/l för en insulinbehandlad diabetiker? Svaret är ja!

Jag genomgick en svår bukspottkörtelinflammation för snart 2 år sedan. Efter utskrivningen från intensivvårdsavdelningen var jag helt beroende av insulinbehandling. Inflammationen var så omfattande att insulinproduktionen upphörde nästan helt.
 
Under mina 58 år har jag träffat många människor med diabetes, både de som har typ 1 och typ 2. Mina erfarenheter är att de flesta har svårt att uppnå normala blodsockernivåer. Enligt riktlinjer för diabetiker så bör inte Hba1c överstiga 52 mmol/L, om man är typ 2 och något lägre för typ 1.
Jag ägnade mycket tid åt att hitta en kost och insulindos som gav en så jämn blodglukos som möjligt utan att hamna för lågt. Efter ett år så har jag funnit en nivå som jag kan acceptera.
 
Jag äter fyra gånger per dygn. Det går ungefär tre och en halv timme mellan varje måltid. Jag tar måltidsinsulin (Humalog) 8+8+7+6 enheter samt medellångverkande insulin (Humulin) 16 E till natten.
Potatis, ris och pasta utesluter jag helt samt mjölk. Frukt äter jag inte och ingen alkohol. Däremot äter jag mycket grönsaker som lever ovan jord. Min källa till kolhydrater kommer från fullkornsbröd. Jag har begränsat mitt kolhydratintag till max 120 gram/dygn.
 
Om jag vill äta en chokladbit så tar jag en liten dos insulin för att möta upp den blodsockerhöjning som den ger. Jag måste helt enkelt ”tänka” som en bukspottkörtel.
 
Nu, efter mycket tänkande och praktiserande så har jag uppnått mitt mål, att ha ett Hba1c under 40 mmol/L.
 
Mitt liv är inte så begränsat och tråkigt. Jag har ju alla möjligheter att äta vad jag vill bara jag möter upp med rätt dos insulin. Mycket viktigt är att känna till hur länge insulinet verkar och hur mycket insulin som behövs för att ta hand om kolhydrater och protein som man äter.
 
Min diabetes ska inte kontrollera mig utan det är jag som ska kontrollera min diabetes och då blir jag inte ett offer för min ”sjukdom”.
 
Kent Pentikäinen

Min historia

Berättelsena är skrivna av personer som delar med sig av sina egna upplevelser och erfarenheter av hur det är att leva med diabetes. Redaktionen tar varken ställning för eller emot innehållet.

 

Skriv till oss!

Vill du också berätta din historia? Om du vill får du vara anonym och underteckna med signatur men vi på redaktionen vill veta vem du är.
Redaktionen förbehåller sig rätten att inte publicera inskickade berättelser. 

Skicka din berättelse till redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se