Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det är faktiskt skillnad - om oss och de andra

”Mamma, jag är hungrig”. Hon ligger i sjukhussängen, droppet har trasslat in sig lite i den svartvita tigern.
Carin Klintberg, läkare och mamma till fyra barn varav tre fick diabetes före tre års ålder, skriver här om sina erfarenheter, både som anhörig och som vårdgivare.

Mamman ringer på klockan och ljusspringan från korridoren klyver natten. ”Hon är lite hungrig, säger hon - en smörgås kanske?”
 

”Först måste vi kolla blodsockret, sen får vi se.”. Ett fras går ut och kommer in genom dörren igen. Tvååringen sträcker fram en bit av sig själv, blodet trycks ut och hon mäts. ”5,6 - då behöver hon inget att äta.” Klick, slut och klart.
Flickan och mamman ligger nära varandra i sängen och mamman känner i sin kropp hur den lilla kroppen bredvid hungrar.

Ring på klockan igen. ”Hon måste få nåt, hon kan inte sova.” ”Du som är mamma och dessutom inom sjukvården måste förstå att diabetiker inte kan äta hur som helst- det är faktiskt skillnad. Hon kan få en bit gurka att suga på, men det får räcka.”
Det är som om vi alla har ett behov av att lindra vår egen livsångest med hjälp av någon annans utsatthet. Det är skönt att känna att jag inte behöver äta gurkan, för mig gäller prinsesstårta och maränger. Det gäller i samhället och inom sjukvården.

”Du sköter inte din diabetes- det är därför du inte läker.” Flickan, som nu är stor och ska ta över och sköta sitt liv med sin diabetes själv känner hur arg doktorn är. Denna doktor har en annan specialitet som sin men vet bestämt säkert vad som är roten till det onda - du sköter inte din diabetes! Arg och besviken- doktorn har ju tänkt ut precis vad som ska göras för att det ska bli bra- och så har det inte blivit det.
 

”Du förstår väl vad som kan hända om du fortsätter så här?” Mittemot sitter en ledsen ung människa, som tänker att det kanske trots allt är hennes skuld. Hon vet att hon försöker äta rätt, försöker motionera, kolla blodsocker om och om igen- men något gör hon väl ändå fel? Och hon orkar ju inte alltid göra det rätta hela tiden så skammen är kanske hennes… Att livet inte alltid går att kontrollera, att livskriser och annan smärta sätter sitt avtryck i blodsocker och hormoner vet hon ju, men ändå…  

Hon är van. I skolan. Bland kompisar. På sommarjobbet. Man har ju rätt att…. man tar sig rätten att… ”Inte ska väl du äta kakor, du är ju diabetiker” ”Vad har du i blodsocker nu då?” ”Vet du om att man får missbildade barn om man har diabetes?” ”Ja, min mormor, alltså, hon har fått amputera ena benet, hon har också diabetes”. ”Jaha, ska du knarka nu igen?”

Att sätta på sig en rustning, att alltid vara beredd, att hitta en strategi. Det går ofta, men inte alltid. Ibland kommer pilarna från oväntat håll.
”Diabetes ökar i hela västvärlden, allt yngre får diabetes, diabetes en välfärdssjukdom, att få diabetes i unga år är som att ha gått igenom en hjärtinfarkt”. Högt blodtryck! Fetma! Alkohol! Morgontidningarna i hela Sverige har tagit in artikeln författad av diabetesläkare och representanter för Diabetesförbundet, dietister står med sina namn, Det är ju Diabetesdagen och denna måste uppmärksammas! Inget krut får spillas, ju mer desto bättre! ”Fler dör i diabetes än i bilolyckor!”

Och den unga kvinnan känner sig förrådd. ”Loppet är ju ändå kört, hur ska man orka bry sig?”  Hon hann inte med att ta på sig rustningen, de där orden kom ända inpå, blev till en visserligen välkänd smärta, men hon vill inte att den än en gång ska bränna hennes själ, etsa sig fast, nästla sig in.
För hon vet nånstans, hon har ju mött de andra också, de som ser, de som förstår, de som inte har behov av att skilja ut, göra henne annorlunda, de som vet att hon är en ung människa, en ung kvinna med allt det där andra också- livslust, glädje, sorg, smärta- allt det som är att vara människa. Inte bara diabetiker.

Bild: Dreamstime

Testen är tidigare publicerad på diabetesportalen.se

Min historia

Berättelsena är skrivna av personer som delar med sig av sina egna upplevelser och erfarenheter av hur det är att leva med diabetes. Redaktionen tar varken ställning för eller emot innehållet.

 

Skriv till oss!

Vill du också berätta din historia? Om du vill får du vara anonym och underteckna med signatur men vi på redaktionen vill veta vem du är.
Redaktionen förbehåller sig rätten att inte publicera inskickade berättelser. 

Skicka din berättelse till redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se