Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stöd forskningen

Genom att stödja forskningen vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC) bidrar du till ett bättre liv för personer med diabetes

Diabetes är världens snabbast växande sjukdom. Dagens väldiga siffra på mer än 500 miljoner vuxna personer i världen med diabetes kommer enligt prognosen att stiga till 640 miljoner år 2030. Också i Sverige är ökningen kraftig. År 2030 förväntas fler än 600 000 personer ha diabetes i Sverige.

Diabetes drabbar människor i alla åldrar

Typ 2-diabetes, den vanligaste diabetesformen, står för den största ökningen men även typ 1-diabetes bland barn och ungdomar blir allt vanligare. Under de senaste två decennierna har sjukdomen blivit dubbelt så vanlig i Sverige och i dag insjuknar ungefär två barn varje dag. En tendens är att barnen insjuknar allt tidigare i livet.
Diabetessjukdomarna drabbar således människor i alla åldrar.

En allvarlig kronisk sjukdom

Trots att behandlingarna avsevärt förbättrats är diabetes fortfarande en av de vanligaste orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar och till skador på njurar och ögon.
Kort sagt. Diabetes är fortfarande en allvarlig kronisk sjukdom som orsakar stort personligt lidande och kostar samhället stora summor i vårdkostnader.
Den främsta orsaken till att typ 2-diabetes ökar är vårt sätt att leva med för mycket mat och för lite motion vilket leder till övervikt och ökad sjukdomsrisk. Det finns också starka ärftliga inslag som ännu är ofullständigt utforskade.
Orsaken till den snabba ökningen av typ 1-diabetes är okänd.

Många obesvarade frågor

Diabetesforskningen har många angelägna frågor att besvara. Vilka är de bakomliggande orsakerna till sjukdomarna? Varför insjuknar vissa när andra som lever under samma omständigheter inte gör det? Varför drabbas vissa av komplikationer snabbare och allvarligare än andra? Hur ska nya och bättre behandlingar utvecklas? Hur ska diabetessjukdomarna förebyggas eller botas?

Stöd diabetesforskningen

Enda sättet att finna svar på frågorna är genom forskning men medicinsk forskning kostar mycket pengar. Du kan vara med och söka svaret genom att ekonomiskt stödja forskningsarbetet på Lunds universitets diabetescentrum (LUDC), ett av världens främsta forskningscentra inom området diabetes.

Vårt kontonummer är: 

Bankgiro 830-6599

Swish: 1230299719

Märk din gåva med ordet "Diabetes"

Tack för ditt stöd – tillsammans kan vi skapa en bättre framtid för människor med diabetes!

Maria Gomez

Har du frågor – kontakta Maria Gomez, professor och koordinator för LUDC 

e-post: maria [dot] gomez [at] med [dot] lu [dot] se (maria[dot]gomez[at]med[dot]lu[dot]se)