Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Går kroppens insulinproduktion att bevara? Barn sökes till ny studie

Har du nyligen fått typ 1-diabetes och är mellan 8 och 18 år kan du vara med i läkemedelsstudien EDCR och undersöka om den egna insulinproduktionen går att bevara eller förbättra.

I läkemedelsstudien EDCR undersöks effekten av vaccination med GAD-alum (Diamyd) i kombination med det inflammationshämmande läkemedlet etanercept (Enbrel) och D-vitamin. Målsättningen är att undersöka hur behandlingen påverkar immunsystemet och kroppens egen produktion av insulin. Ju tidigare efter diagnos en deltagare går in in studien, desto mer av den egna insulinproduktionen finns kvar att rädda. Läkemedelsstudien pågår vid ett flertal kliniker i Sverige.

Du kan vara med om du:

  • har fått diagnosen typ 1-diabetes inom de senaste 100 dagarna
  • är i åldern 8-18 år
  • bor i närheten av Linköping, Uddevalla, Örebro, Västerås, Eskilstuna, Stockholm, Malmö, Helsingborg eller Lund.

Tidigare läkemedelsstudier i en stor grupp nyinsjuknade barn med typ 1-diabetes har visat att behandling med GAD-alum (Diamyd) har en god säkerhetsprofil.

Så här går det till:

Läkaren undersöker dig och tar blodprov för att se om du kan vara med i studien. Om provresultatet tillåter, får du börja äta D-vitamin i 15 månader och ta sprutor med etanercept (Enbrel) en gång i veckan under tre månaders tid. Efter fyra veckor från starten träffar du läkaren igen och får vaccination med GAD-alum (Diamyd). Den andra och sista dosen GAD-alum (Diamyd) får du efter ytterligare en ånad. sprutorna ges under huden, på samma sätt som insulin. Du träffar din läkare regelbundet som kontrollerar att du mår bra.

Alla som är med i läkemedelsstudien får samma studieläkemedel. Det är frivilligt att vara med och kostar inget att delta och du kan när som helst avbryta studien.

Är du intresserad och vill delta?

Anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig.
Professor Johnny Ludvigsson
Sponsor och huvudansvarig, EDCRIIa
johnny [dot] ludvigsson [at] liu [dot] se

Genom att kontakta oss anmäler du endast ditt intresse och förbinder dig inte att delta i studien. Det är frivilligt att delta och du kan när som helst avbryta ditt deltagande. De uppgifter du lämnar behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen. Studien är godkänd av Etikprovningsnämnden och Läkemedelsverket.