Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Efterlysning - släktingar till personer med typ 1-diabetes

Om du har en släkting med typ 1 diabetes och är mellan 1 och 45 år kan du hjälpa forskarna. I det första steget av studien behöver de ett blodprov av dig. I det kan svaret på vad som orsakar typ 1 diabetes finnas.
Se nedan vilka som kan delta.

Typ 1 diabetes har ärftliga inslag, sjukdomen är vanligare i vissa familjer. Ett barn som föds i Sverige har 1,5 procents risk att någon gång under livet insjukna i typ 1 diabetes. Har mamman sjukdomen ökar risken till tre procent och den är dubbelt så stor om pappan är drabbad. Ett syskon till en person med typ 1 diabetes har åtta procents livstidsrisk att insjukna.

Varför bara vissa insjuknar

De mest betydelsefulla riskgenerna är kända.
- Ja, och de är vanliga i befolkningen, ungefär 20 procent av alla har dem, men av dem är det bara en liten del som insjuknar i typ 1 diabetes. Varför det är så vet vi inte, säger Åke Lernmark, professor i diabetesforskning och huvudansvarig för studien TrialNet-Skåne.
Urvalet - Screeningen

TrialNet-Skåne försöker besvara den obesvarade frågan och vill därför kunna följa vad som händer långt innan sjukdomen bryter ut. Flera år före sjukdomsdebuten finns varningssignaler i blodet. Det är antikroppar som signalerar att immunsystemet har börjat angripa de insulinproducerande cellerna. Om angreppet fullföljs är typ 1 diabetes ett faktum.
Det är släktingar till typ 1 diabetiker med antikroppar, som löper en ökad risk att insjukna, forskarna i Trial-Net är intresserade av.
I screeningen behövs blodprov som analyseras på förekomsten av antikroppar.

En kvarts miljon släktingar

- I gengäld kommer deras diabetes att upptäckas mycket tidigare vilket förhindrar ett ofta dramatiskt och svårt insjuknande, säger Åke Lernmark.
I första hand är Skåne involverat i TrialNet men i mån av intresse är deltagare från hela landet välkomna. I nästa steg hela landet. Det finns 30 000 skåningar som är släkt med en typ 1 diabetiker. I hela landet ungefär en kvarts miljon människor.

Försöka stoppa sjukdomsprocessen - Uppföljningen

De som har antikroppar kommer att följas med mer regelbundna kontroller för att studera förloppet och tidigare upptäcka sjukdomen. Inte alla av dem insjuknar och frågan är vad som skiljer dem från dem som gör det.

Preventionsstudie – Oralt insulin

Forskarna har nu även en pågående preventionsstudie, där man ger insulin oralt, för att försöka stoppa processen mot typ 1 diabetes. Efter att ha screenats i TrialNet, kan man under vissa förutsättningar delta i denna preventionsstudie. De som kan delta måste då vara 3-45 år.
- Hjälp oss att försöka lösa diabetesgåtan, manar Åke Lernmark.

Här listas villkoren man måste uppfylla för att delta i TrialNet.

  •     Deltagaren ska vara 1-45 år, det vill säga inte ha fyllt 46 år och ha förälder, syskon eller barn som har typ 1-diabetes.
  •     De som är 1-20 år, kan även ha mor /farförälder, moster/morbror/faster/farbror, kusin, halvsyskon,  eller syskonbarn som har typ 1-diabetes .
  •     Personen som har diabetes ska ha fått diagnosen när han/hon var 40 år eller yngre och behandling inom ett år.

Text: Tord Ajanki
Bild: KG Pressfoto (Åke Lernmark)
Vill du delta – kontakta studiesamordnare Linda Ahlkvist

E-post: linda [dot] ahlkvist [at] med [dot] lu [dot] se
Telefon: 040 – 39 19 15 eller 040 – 39 19 15