Donationen går till två internationellt kända diabetesforskare. Den ena av dem är Leif Groop, professor i diabetes och endokrinologi samt koordinator för Lunds Universitets Diabetescentrum, LUDC.
- Ett ytterst viktigt tillskott till diabetesforskningen för oss på LUDC, säger Leif Groop.
Den andre är Claes Wollheim, professor vid University Medical Center i Genève, också han en internationell välmeriterad diabetesforskare.
Båda har samarbetat nära i många år och Claes Wollheim är medlem i LUDCs vetenskapliga styrelse samt hedersdoktor vid Medicinska fakulteten på Lunds universitet.
Låta pengarna göra nytta
- Jag vet att de båda tillhör de bästa inom området så jag är säker på att pengarna kommer att användas väl. Jag är ju ingen diabetesexpert så mer konkret vilken inriktning forskningen kommer att få får professorerna själva besluta i samråd med stiftelsens styrelse, säger Bo Hjelt. I dagarna bildades formellt ”Bo och Kerstin Hjelts diabetesstiftelse för forskning inom typ 2 diabetes ”.
- Jag är 73 år och har tack vare en lyckosam utveckling av mitt företag fått förmånen att kunna stödja diabetesforskningen.
Framgångsrik karriär
Praktiskt taget hela sitt vuxna liv har Bo Hjelt bott och arbetat utomlands i många olika länder. 1973 grundade han Corporate Development International, ett nätverk av företag som idag omfattar 53 bolag i 35 länder i världen. Han är idag hedersordförande i företaget.
- Det är så stimulerande att ha en idé och att se att den fungerar, säger han och tillägger.
- Men tiden går och jag trappar ned på arbetet.
När han svarar jakande på frågan om han är pensionär inflikar hustrun Kerstin.
- Du kanske skulle definiera vad en pensionär är.
- Nåja, men jag reser inte längre lika mycket, försvarar han sig.
Stor konstvän
För 15 år sedan fick Bo Hjelt typ 2 diabetes.
- Det är den konkreta anledningen till donationen, säger han.
Fast för Bo Hjelt är donationer ingen nyhet. Han är sedan länge känd som en stor konstvän och har på många olika sätt stött konsten.
Nu senast med Falsterbo ”Open air museum”, en skulpturpark i Höllviken söder om Malmö där fem stora bronsskulpturer står uppställda längs strandpromenaden. Konstverken är gjorda av den svenske skulptören Gudmar Olovson som bor och arbetar i Paris.
- Jag känner Gudmar sedan länge, säger Bo Hjelt och berättar att när han 1963 för första gången kom till Paris så stötte de båda ihop i receptionen på hotell Stockholm.
Forskning om ryggmärgsbråck
För drygt 20 år sedan grundade Bo Hjelt en fond för att stödja forskningen om ryggmärgsbråck.
- Under 1970-talet förlorade jag tre barn med ryggmärgsbråck. Den äldsta var elva år när hon dog. Som tur är har jag en dotter som är helt frisk, säger han och fortsätter.
- Jag sökte upp den holländske välrenommerade professorn Tom Eskes i Nijmegen som var koordinator för forskning om ryggmärgsbråck. Jag berättade om vad som hade hänt mig och frågade vad jag kunde bidra med.
Resultatet blev en forskningsstiftelse som framgångsrikt har flyttat fram positionerna för att förebygga ryggmärgsbråck.
Stora forskningsframgångar
- Det har visat sig att om kvinnor äter folsyra innan de blir gravida och under graviditeten så minskar antalet ryggmärgsbråck med minst 40 procent, säger Bo Hjelt och berättar om en nyligen utförd kartläggning i Sydafrika som visar just den minskningen av antalet ryggmärgsbråck sedan landet började tillsätta folsyra i mjöl.
I många länder berikas maten med folsyra för att förebygga ryggmärgsbråck.
- Hittills har stiftelsen haft tolv doktorander och vi har haft tur och framgång med forskningen, säger Bo Hjelt.
Han har även i tio år varit styrelseledamot på världsbasis i ”International Federation for Hydrocephalus and Spina Bifida”.
Trots handikapp ett gott liv
Sedan Bo och Kerstin Hjelt blev ett par för 14 år sedan har också hon engagerat sig starkt för att samla in pengar till forskning och stöd för barn som har ryggmärgsbråck.
- Jag har träffat många barn och unga som trots svåra handikapp har en hög livskvalitet. För oss som inte själva är handikappade är det ibland svårt att förstå, säger Kerstin Hjelt som efter 30 års arbete som sjukgymnast vet att ganska små medel kan betyda väldigt mycket för den enskilde.
- Nyligen hade vi en konsert i Bryssel där vi på en enda kväll samlade in 26 000 dollar till stiftelsen, säger hon.
Angelägna frågor kräver svar
Bo och Kerstin Hjelts diabetesstiftelse för forskning om typ 2 diabetes kommer också den säkert att spela en viktig roll i arbetet med att bättre förstå orsaken till typ 2 diabetes.
- Ja, det finns många angelägna frågor att besvara och forskning kostar mycket pengar, säger Leif Groop och tillägger.
- Donatorernas önskemål om fokus på forskning om typ 2 diabetes ligger väl i tiden eftersom sjukdomen ökar så explosionsartat i hela världen. Förhoppningsvis ska pengarna bidra med ett svar på frågan varför just typ 2 diabetes ökar så dramatiskt.
Djärvare forskningsprojekt
Claes Wollheim, den andre mottagaren av donationen, menar att just den här sortens forskningspengar kan få en speciell betydelse.
- Ja, vi kan satsa dem på lite djärvare projekt som kanske har svårt att bli godkända när finansieringen är offentlig.
Ett exempel på djärvare forskningsprojekt är att söka en bot för typ 2 diabetes.
Donatorer och mottagare: Claes Wollheim, Kerstin Hjelt, Bo Hjelt och Leif Groop.
Styrelsen för ”Bo och Kerstin Hjelts stiftelse för forskning inom typ 2 diabetes” består av: Bo Hjelt, Kerstin Hjelt, Lennart Nilsson, Leif Groop, Claes Wollheim, Joachim Karsegard, Claes-Johan Geijer.
Text: Tord Ajanki
Bild: Stig-Åke Jönsson/MalmöBild och Jimmy Wahlstedt