Såväl typ 2 diabetes som sömnrubbningar är sjukdomar som den drabbade kan vara omedveten om i flera år. Undersökningarna, som har visat att upp till 50 procent av alla med typ 2 diabetes har sömnstörningar, har också klarlagt att ungefär lika många med sömnstörningar har diabetes.
Starka samband
Det är det starka sambandet som ligger bakom Internationella Diabetesfederationens (IDF) rekommendation att om en patient har den ena sjukdomen ska också den andra misstänkas och undersökas.
- Undersökningarna är både enkla och billiga att utföra och skulle få en stor betydelse eftersom båda sjukdomarna obehandlade innebär stora hälsorisker, sa professor Paul Zimmet, från Australien när han presenterade IDF:s förslag.
Tvillingsjukdomar
De sjukdomar som är förknippade med sömnapné är förutom typ 2 diabetes också hjärtsjukdom högt blodtryck, stroke och depression. Samma sjukdomar som även förknippas med diabetes. Övervikt eller fetma ligger bakom många fall av sömnrubbningar med andningsuppehåll liksom typ 2 diabetes.
Bättre blodsockerkontroll
- Vi vet att om sömnrubbningarna hos en diabetiker behandlas förbättras sockerkontrollen men vi vet inte om det motsatta gäller, det vill säga om en god blodsockerkontroll lindrar sömnstörningarna, konstaterade Paul Zimmet och refererade till undersökningar som har visat att om sömnapnén effektivt behandlas förbättras både insulinkänsligheten och blodsockernivåerna hos typ 2 diabetiker.
Tiotals andningsuppehåll i timmen
Kartläggningar säger att ungefär fem procent av alla kvinnor och tio procent av alla män i åldrarna 30 till 79 år lider av sömnapné. Den drabbade märker ofta inte själv av sina andningsuppehåll, vilka kan pågå i allt från några sekunder upp till en minut och inträffa tiotals gånger varje timme.
Svårt trötthet
Vid ett andningsuppehåll störs den värdefulla djupsömnen, följden blir att patienten inte får tillräckligt med sömn och är trött på dagarna. Andra symtom är huvudvärk, koncentrationssvårigheter och depression.
Halterna av stresshormoner stiger vid andningsuppehållen vilket bidrar till förklaringen om den ökade risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Öka kunskapen om sambandet
- Det finns ett stort behov av att hjälpa personer som lidar av typ-2-diabets och sömnapné, säger professor Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm och konstaterar.
- En bra början skulle vara att öka kunskapen bland läkare och medlemmar i sällskap med koppling till diabetes och sömn, om de hälsoeffekter som dessa tillstånd för med sig.
Andningsmasker
Det finns olika sätt att behandla sömnapné. Det mest effektiva och vanliga är olika former av andningsmasker över näsan eller över näsan och munnen som kontinuerligt blåser in luft för att hålla andningsvägarna öppna, en så kallad CPAP (continuous positive airway pressure).
Text: Tord Ajanki