Proteinet plasminogen kan ge bot åt kroniska sår

Var 20 sekund förlorar någon en fot eller ett ben på grund av fotsår som inte läker. Enligt Yue Shen, doktorand vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Umeå universitet, kan proteinet plasminogen bli ett nytt läkemedel för kronisk sårbehandling, vilket i sin tur kan förändra livet för miljontals patienter.

Diabetiska sår är den allvarligaste typen av kroniska sår som i hög grad försämrar livskvaliteten för drabbade patienter och som orsakar en enorm börda på vårdsystemet.
I världen finns det över 350 miljoner diabetespatienter och cirka 20 procent av dem utvecklar diabetiska fotsår som ofta inte läker, vilket slutligen leder till amputation.

Reglering av inflammation

I den avhandling som Yue Shen har skrivit vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, samt Företagsforskarskolan vid Umeå universitet, visar han att plasminogen, ett välkänt plasmaprotein, fungerar som en viktig molekyl för reglering av inflammation. Proteinet kan i sin tur användas för att behandla olika typer av kroniska sår, inklusive diabetiska sår.

Injiceras runt såren

Yue Shen har bland annat visat att halterna av plasminogen normalt ökar dramatiskt i och runt sår. Det leder till minskad inflammation, vilket krävs för läkning.
I diabetiska sår som inte läker, ökar dock inte nivån av plasminogen, vilket gör att inflammationen inte heller dämpas. Yue Shen har också visat att läkningsprocessen startar när plasminogen injiceras runt diabetiska sår, vilket gör att såren så småningom kan läka helt.

Miljontals drabbade

Baserat på dessa resultat planerar Yue Shen nu att genomföra en kontrollerad klinisk studie med humanplasminogen för behandling av kroniska sår hos människor. Slutmålet är att utveckla plasminogen till ett läkemedel för sårbehandling.
– Resultaten ökar inte bara vår förståelse när det gäller plasminogen som molekyl och dess roll under sårläkningsprocessen, utan ger också hopp till miljontals desperata patienter som drabbats av kroniska sår, säger Yue Shen.

Källa: Pressmeddelande från Umeå universitet
Bild: Umeå universitet

Länk till avhandlingen

Så arbetar vi med pressmeddelanden

På diabetesportalen.se återpublicerar vi pressmeddelanden från svenska universitet och högskolor. Vi har ingen möjlighet att svara på frågor om innehållet eller bedöma den vetenskapliga kvaliteten utan hänvisar till respektive lärosäte. Undantaget är pressmeddelanden från Lunds universitet. För frågor, mejla redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.